История До Втората световна война "Каузата на България не е загубена"

balgari.bg

"Каузата на България не е загубена"

Атанас Буров

Атанас Буров е роден на 12 февруари 1875 г. в Горна Оряховица.
Неговият баща - Димитър Буров, е собственик на търговско-кредитна къща още от 1862 г., съосновател е на Първото българско застрахователно дружество (1891 г.) и на Българска търговска банка (1895 г.).
През 1895 г. Атанас Буров завършва Априловската гимназия в Габрово. Следващите пет години прекарва в Париж, където изучава право и икономика.
В началото на новия век младият Буров се връща в България да приложи наученото в семейната компания.
Занимава се с проучване на перспективни за времето отрасли, ръководи строителството на железопътната линия София-Кюстендил, участва в управлението на Българско акционерно дружество, Българска търговска банка, Застрахователно дружество "България", Акционерно дружество "Бяло море" и други.
Сражава се като доброволец в Балканските войни и в Първата световна.
Влиза в политиката като член на Народната партия. Не след дълго става неин лидер.
От 1911 до 1934 г. е народен представител. В четири кабинета е министър - на търговията (1913 г.), на търговията, промишлеността и труда (1919-1920), на външните работи и изповеданията (1926-1931) и министър без портфейл от 2 до 9 септември 1944-та.
Негово политическо верую са принципите на демокрацията. Като пръв дипломат допринася за издигане престижа на България и за подобряване на отношенията със съседите ни.
Заедно с финансовия министър Моллов постига сключването на Бежанския заем - за закупуване на жилища и селскостопански инвентар за бежанците от Тракия и Македония, и отпускането на Стабилизационен заем за развитие на транспорта и съобщенията. Успява да продължи мораториума върху Репарационния дълг и да предоговори условията по него, като намалява тежестта му наполовина.
Избран е за член на Политическата комисия на Обществото на народите.
Създател е на партия "Народен сговор".
Закърмен със здраво българско русофилство, през горещото лято на 1944-та Буров участва в съставянето на Декларацията на 13-имата, подписана от всички опозиционни лидери у нас и връчена на регента Богдан Филов. В документа се настоява за "коренно изменение на външнополитическия курс, излизане от войната, сближение със Съветска Русия, оттегляне на войските ни от Сърбия, стриктно спазване на Конституцията и образуване на правителство, ползващо се с доверието на целия народ".
След 9.IX.1944 г. Буров е осъден на една година затвор от Народния съд. Освобождават го година по-късно - през 1945 г., и той отново се присъединява към опозицията - този път срещу комунистическото правителство. През 1947 г. се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков и затова е интерниран в Дряново. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор.
На 15 май 1954 г. животът на Атанас Буров завършва зад решетките на затвора в Пазарджик.
Несправедливата присъда е отменена от Върховния съд през април 1992 г. и големият икономист и политик е реабилитиран.
Икономическата "религия" на Атанас Буров издига в култ акционерната форма на предприемачеството. Потомственият банкер счита тази форма за най-приемлива не само за акционерите, но и за обществото, защото това е най-прозрачната форма на собственост.
За Буров личният просперитет има смисъл единствено когато допринася за просперитета на цялото общество. Тази философия той защитава и на страниците на в. "Мир", чийто издател е. Заклетият патриот смята, че нашият народ има вярно чувство за властта и би застанал зад онази власт, която му гарантира "земя, демокрация и справедливост". Упорит труд и доза оптимизъм съдържа "рецептата" на прочутия финансист, за да достигне и отделният човек, и целият народ до успеха.
През 2000 г. горнооряховчани обявяват Атанас Буров за почетен гражданин на града си.

От http://bg.wikipedia.org

Още - на http://frognews.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google