balgari.bg

Терорист № 1

Величко Димитров Керин, известен като Владо Черноземски, е роден през 1897 година в семейството на Димитър Керин и Риса Балтаджиева от чепинското село Каменица, днес квартал на Велинград. Завърша трети клас в родното си село. Участва в Първата световна война, като служи в Инженерни войски. Уволнява се през 1919 г. Година по-късно се жени. Работи като шофьор и часовникар. През 1923 се ражда дъщеря му Латинка, но две години по-късно семейството се разпада.
Черноземски се жени втори път и се мести в София, където живее до 1932-ра, когато напуска България.
През 1932 г. става член на ВМРО година и се включва в четата на войводата Иван Бърльо. Именно тогава тръгва и легендата за македонския произход на Владо Шофьора, наричан така заради краткотрайната си работа като шофьор в тютюневите складове в Дупница. Всъщност в началото на 20-те години Черноземски се преселва в Банско, където изпълнява задачи на възстановената от Тодор Александров Македонска освободителна организация. През 1923-1924 г. е в четата на Траян Лакавишки. Като четник действа в Щипско, Кочанско и Радовишко. Участва в над 15 престрелки с полиция и жандармерия в Югославия.
През 1924 г. Тодор Александров го вика в София и оттогава Владо Черноземски е на разположение на ЦК на ВМРО за изпълнение на специални задачи.
След смъртта на Александров новото ръководство начело с Ванче Михайлов възлага на Черноземски убийството на народния представител от БКП и бивш деец на ВМРО Димо Хаджидимов.
През 1924 г. Софийският окръжен съд осъжда Владо на смърт, но присъдата не е изпълнена, а следващата година той успява да се измъкне от конвоиращите го полицаи. През 1927 година изявява готовност да се самовзриви в заседателната зала на Обществото на народите, за да обърне внимание на Световната организация върху съдбата на македонските българи, но предложението не е одобрено.
През 1930 г. убива и друг функционер на ВМРО по поръчка на Михайлов - Наум Томалевски. Именно за това убийство получава и втора смъртна присъда, но през 1932 г. е помилван при амнистия. След помилването Черноземскии напуска страната.
Пристига в Италия, назначен е за инструктор в специалния лагер на Усташа, а след това е изпратен - пак като инструктор, в базата им в Унгария. Най-мащабната планирана акция на усташите е атентатът срещу сръбския крал Александър. Според първоначалния замисъл Черноземски е само инструктор на бойната група.
Преценил, че хърватите не са в състояние да осъществят акцията, Владо Черноземски лично прострелва краля на Югославия Александър I Караджорджевич, убива или ранява и някои от придружаващите го лица. Сам Черноземски е ранен тежко и откаран в полицейски участък, където умира същата вечер, 9 октомври 1934 година.
Идентифициран е през 1934 г. след ексхумация на трупа на дотогава неизвестния атентатор от Марсилия по татуираните на ръката му череп с пресечени кости и надпис В.М.Р.О.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google