История Нова история Новият президент

balgari.bg

Новият президент

Росен Асенов Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев.
Завършил е Изчислителна техника в Техническия университет в София.
През 1990 година основава и управлява фирмата "Ирис Интернешънъл" АД, а през 1994-та - "Линбългария" OOД. През 1998 година Плевнелиев създава "Линднер Ирис Имобилиен" OOД. На следващата година учредява "Бизнес Парк София" EOOД.
През 2001 година Плевнелиев основава компанията "Линднер България" ООД, а през 2003-та започва да изгражда "Резиденшъл Парк София" OOД.
От 2007 година Росен Плевнелиев става член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Година по-късно е част от борда на директорите на "Американска търговска камара". През 2008 година става и член на настоятелството на фондация "За нашите деца".
През лятото на 2009-а Плевнелиев поема поста министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов.
На 4 септември 2011 година се кандидатира за президент на Република България. Бе избран на балотаж на 30 октомври с гласовете на 52 процента от българите.
Росен Плевнелиев владее немски и английски език.
Семеен е, има трима синове.
 
Източник: http://personi.dir.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google