История Нова история "Един от малцината, воювал за днешната свобода"

balgari.bg

"Един от малцината, воювал за днешната свобода"

Д-р Петър Дертлиев е една от най-авторитетните политически фигури в новата ни история.
Роден е на 7 април 1916 г. в с. Писарево, Ловешка област. Баща му Антон е основен учител, един от лидерите на Профсъюза на учителите.
В книгата си "Нещо като автобиография" Дертлиев споделя, че е социалдемократ от юноша. През 1938 г. е следствен за нелегално печатане на материали по време на изборите, но не е осъден.
Завършва медицина през 1941-ва.
През 1945 г. е назначен за асистент в Катедрата по анатомия на Медицинския факултет. След 9 септември 1944 г. е член на комитет на Отечествения фронт в Софийския университет и в Медицинския факултет. Секретар е на Съюза на социалдемократическата младеж.
Заради опозиционната си дейност през 1946 г. е изпратен в лагер "Росица".
Същата година е избран за народен представител във Великото народно събрание, но на 1 юли 1948 г. е отнет депутатският му имунитет и той е осъден на 10 г. затвор. Лежи в затвори с рецидивисти и в лагери. 
От февруари 1957-а д-р Дертлиев работи в продължение на седем години в тубдиспансера за деца в Трявна и в Перник.
От 1963 г. до пенсионирането си през 1984 г. е завеждащ флуорографското отделение на Института по туберкулоза към Медицинска академия.
След 10 ноември 1989 г. е един от инициаторите за възстановяването на БРСДП (о) и за включването й в Съюза на демократичните сили.
През 1990 г. д-р Дертлиев е депутат в 7-ото Велико народно събрание, избран с листата на СДС. Кандидат на СДС за президент, подписва новата конституция на Република България и не одобрява бойкота на 39-те народни представители от СДС, напуснали парламента.
След излизането на социалдемократите от коалицията СДС през 1991 г. Дертлиев се стреми към обединяване на извънпарламентарните партии в политически център.
През 1994 г. става пръв председател на ротационен принцип на Политически съюз Демократична алтернатива за републиката (ДАР).
През 1998 г. остава почетен председател на БСДП.
Д-р Петър Дертлиев почина на 5 ноември 2000 г. Автор е на две автобиографични книги.
"...един от малцината оцелели политици, за когото свободата не беше дар; един от малцината, който бе воювал за днешната наша свобода и за днешната наша демокрация; един от малцината, който знаеше цената на свободата и демокрацията и затова ревниво ги пазеше от посегателства и оскверняване", пише за него Стефан Цанев.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google