История Нова история Блаженият мъченик

balgari.bg

Блаженият мъченик

Българският католически свещеник епископ Евгений Босилков, обявен за блажен от папа Йоан Павел II през 1998-а, е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 година в Белене.
Образование получава в пансиона на отците пасионисти в село Ореш (1911), а две години по-късно постъпва в тяхната Духовна семинария в Русе, където е седалището на Никополската епархия с епископ монсеньор Дамян Теелен.
През 1914 г. Босилков е изпратен за по-нататъшното си обучение в град Кортрейк, Белгия, но скоро напуска страната заради Първата световна война.
Следва в съседна Холандия, но се завръща в Белгия заради задължителното едногодишно послушничество (новициат) през 1919-1920-а, когато и приема духовното име Евгений. Следва курсове по философски и богословски науки до 1926 г., когато си идва в България, за да бъде ръкоположен за свещеник.
Година след това е изпратен в Рим в Папския източен институт. Дотогава там е учил само един българин, станал по-късно епископ - Симеон Коков.
През 1931 г. завършва института, става доктор на източноцърковните науки, защитавайки дисертация на тема “Съединението на българите с римското седалище през първата половина на XIII век".
През 1934 г. е назначен за енорийски свещеник на църквата в Бърдарски геран, където живеят преселници от Банат. Отец Евгений служи в храма, пее и свири на орган, но също така играе футбол и ходи на лов.
След 9 септември 1944 г. Босилков се сближава с представителя на Ватикана в България. След смъртта на епархийският архиерей Дамян Теелен през 1946 г. в Русе Светият престол назначава Евгений Босилков за титуляр, а по-късно той е избран на тази длъжност чрез папски декрет от 26 юли 1947 г.
Отец Евгений Босилков пламенно се противопоставя на атеистичните внушения на комунистическата власт. Той се заема с организирането на типичните за Ордена на отците пасионисти "народни мисии", с интензивно проповядване на християнските идеи из всички енории.
Скоро след идването на Съветската армия безследно изчезва отец Флавиан Манкин от село Секирово, Пловдивско. Католическите институции започват да затварят врати, а чуждестранното духовенство е екстрадирано. В края на 1948 г. папският представител в България, монсеньор Галлони, е прогонен от страната. Започват арести на свещеници, сред които и епископ Босилков.
Съдебният процес срещу него е на 3 октомври 1952 г. Осъждат го на смърт. Присъдата е изпълнена в Централния софийски затвор през нощта на 11 ноември 1952 г.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google