История Нова история Многомашинничка

balgari.bg

Многомашинничка

Героинята на социалистическия труд Найда Манчева е родена на 10 ноември 1921 г. в с. Цръклевци, Софийско. Детството й преминава в оскъдицата на столичния квартал "Надежда" и тя рано прекъсва образованието си.
Постъпва във фабрика "Фортуна" ("Осми март") през 1934 г. като обща работничка. След 9 септември 1944 г. става тъкачка на механични станове и обслужва 6 стана при норма 4. Не след дълго Найда преминава на 20 автоматични стана, докато колежките й обслужват по 16. После машините стават 30, а изпълнението на трудовата норма е постоянно - 105 на сто, като 92 на сто от изтъканите платове са първокачествени.
За високите производствени резултати Найда Манчева е удостоена със званието "Герой на социалистическия труд". Годината е 1964-та. През 1967 г. Манчева започва да обучава младите текстилки. През 1973 г. отново се завръща да машините - вече на 40 автоматични тъкачни стана. Същата година Найда Манчева става ръководител на Школата за изучаване и разпространяване на челния опит. Затова е удостоена за втори път със званието "Герой на социалистическия труд" - през 1974 г.
От 1966 г. Найда Манчева редовно е избирана за народен представител. Член е на Софийския ГК на БКП, на Комитета на българските жени и на Общонародния комитет за българо-съветска дружба. Знатната тъкачка, чието име се свързва с идеята за трудов героизъм по време на социализма, е носителка и на отличията "Орден на труда" - сребърен (1960), "Червено знаме на труда" (1962), "Народна Република България" - III ст. (1971), "Георги Димитров" (1981).

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google