История Нова история Да се опълчиш срещу Партията

balgari.bg

Да се опълчиш срещу Партията

Иван Тодоров Иванов - Горуня, е роден на 5 януари 1916 г. в с. Горна Кремена, Врачанско. Занимава се с каменоделство. Става член на РМС през 1932-ра и на БРП (к) - през 1939-а. За политическа дейност е осъден на 7.5 г. затвор по Закона за защита на държавата. Присъдата изтърпява в сливенския затвор, откъдето успява да избяга през 1941 г.
Горуня участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Той е първият партизанин във Врачанско, политкомисар е на партизански отряд "Гаврил Генов". Осъден е задочно на смърт по ЗЗД през 1943-та.
След 9 септември 1944 г. Иван Тодоров става партиен деятел, член е на ЦК на БКП, заместник-министър на земеделието и председател на Комитета по водното стопанство при Министерския съвет.
Към края на 1964-та и началото на 1965 година Горуня и Цоло Кръстев организират група от висши офицери, която планира да свали режима на Тодор Живков. Сред офицерите е и комендантът на София генерал-майор Цвятко Анев. Според тях ръководството на БКП извършва ревизия на марксизма-ленинизма в полза на опортюнизма и отстъпва пред американския империализъм. Като социалистически модел групата приема политиката на Китайската комунистическа партия.
Заговорът е разкрит от контраразузнаването и в периода от 28 март до 12 април 1965 г. повечето от заговорниците са арестувани. Според официалната версия на тогавашната власт Иван Тодоров - Горуня, се самоубива точно преди ареста. Датата е 8 април 1965 г., Горуня е едва на 49.
Деветима от останалите участници в антиправителствената завера получават меки за времето си присъди от 8 до 15 години затвор. Наказани са и други 192-ма. Официалната власт запазва заговора в тайна.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google