История Средновековие Последният цар

balgari.bg

Последният цар

Константин II Асен, известен и като Константин Срацимир, е единствен син на цар Иван Срацимир от царица Анна Басараб, дъщеря на влашкия княз Николае I Александру. Произхожда от родовете Шишмановци, Срацимировци и Басараб и е български цар между 1396 и 1422 г.
Като престолонаследник участва заедно с митрополит Йоасаф Бдински в мисия в 1394 г. при османците, завладели Търново. Възкачва се на престола през 1396 г., след като османците завземат и Видин и неговият баща Иван Срацимир е пратен в тъмница в Бурса, където умира през 1402 г.
През 1404 г. Константин II е посочен от император Сигизмунд Люксембургски като владетел на България в писмо до бургундския херцог Филип по повод общи военни действия срещу османците. Същата година цар Константин отхвърля васалитета си към султана и заедно със сина на Иван Шишман Фружин и войводата Мирчо Стари започват настъпление срещу турците от Добруджа до Поморавието, известно като въстание на Константин и Фружин, при което османците са изтласкани от българските земи.
Около 1408 г. Константин II дава крепости, вероятно в района на Ихтиман, на феодала Каралюк, което става повод османците да организират поход срещу него, воден от Сюлейман Челеби - син на Баязид I Светкавицата. През 1413 г., при пореден поход на турците към българските земи, Константин II е прогонен в Унгария, но същата година султан Мехмед I побеждава Муса Кесиджия и сключва мирен договор с Константин II, който като негов съюзник си възвръща владението над Видинско.
В периода между османските походи срещу Влашко (от 1417 и от 1422 г.) Константин II е окончателно прогонен в Унгария и последните български територии падат под османска власт (ако не се смята днешното ни Южно Черноморие, което е управлявано от византийците и е покорено едва при падането на Цариград през 1453 г.).
Към 1420 г. за последния български монарх се споменава, че пребивава в Унгария и при Стефан Лазаревич.
Константин II Асен умира на 17 септември 1422 г. в Белград.

Още - на http://bolgari.net
Етикети:
 

Коментари  

 
#1 Иво 2013-08-20 17:55
Така е, България не е паднала през 1396 г. а през рана пролет на 1422 г.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google