История Средновековие Светите братя, дарили ни буквите

balgari.bg

Светите братя, дарили ни буквите

Кирил и Методий

Кирил и Методий са родени в Солун, Византия, през IX век в деветчленното семейство на високопоставения военен управител Лъв и жена му Мария. От краткото житие на Кирил узнаваме, че това е българско аристократично семейство, установило се във Византия вероятно по политически причини като немалко други. Методий е по-големият брат и е роден през 810 година. Константин е роден през 827 година.
Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо Теоктисто, влиятелна личност в империята. През 843 година Кирил пристига по негова покана в Константинопол и започва да учи в престижната Магнаурска школа.
За Методий чичото съдейства да му се даде държавен пост и той е назначен за управител на административна област, населена предимно със славяни от българската група, недалеч от Солун.
Високото теологично образование на Кирил, подкрепено с добро познаване на арабски и еврейски език, го правят най-подходящия дипломат за първата държавна мисия при абасидския халиф Ал Мутауакил с цел дискутиране принципите на Светата Троица и заздравяване връзките между Абасидския халифат и империята, както и да преговаря за освобождаването на византийски пленници.
В исторически документи е спомената т. нар. Брегалнишка мисия на Кирил в Югозападна България, където са покръстени много българи.
През 860 година братята са натоварени с нова мисия от византийския император Михаил III и патриарха на Констанинопол, Фотий - преподавател на Кирил в Магнаурската школа.
Братята заминават при хазарите, за да предотвратят разпространението на юдаизма в Хазария. Тази мисия не е така успешна, тъй като по-късно хаганът налага юдаизма като официална религия, но Кирил и Методий откриват в Крим мощите на свети Климент, събитие с огромна важност за тогавашния свят, и са тържествено посрещнати и благословени от папата, когато ги връщат на Рим.
След завръщането им в Константинопол Кирил става преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий е назначен за игумен на манастира Полихрон. Там завършват започнатото според някои историци през 855 година създаване на първата славянска азбука и превод на основните богослужебни книги.
През 862 година двамата братя по поръка на императора и по покана на великоморавския княз Ростислав заминават да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия и столицата Велеград - мисия, която изпълняват със страст до края на дните си.
Кирил умира в Рим в 869 г. и е погребан в криптата на базиликата "Свети Климент", а Методий, изтощен от дългата борба с враждебното на славянската кауза немско духовенство, умира като архиепископ на Великоморавия в столицата Велеград през 885 г. и най-вероятно е погребан там.
Двамата братя са създали и разпространили първата славянска азбука - глаголицата, на базата на която с изменение на сложната й графика е сътворена кирилицата.
Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за покровители на Европа.
Паметта им се чества на 11 май.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google