История Средновековие Немилостивият владетел

balgari.bg

Немилостивият владетел

altЦар Иван Асен I, известен с прозвището Белгун, седи на българския престол от 1190 до 1196 г. Управлява заедно с брат си Теодор Петър, който продължава да царува една година след смъртта му.
Иван Асен Първи е един от тримата братя от династията Асеневци, които освобождават България от византийско господство.
Много от фактите за живота на Иван Асен се съдържат в историографията на византийския летописец Никита Хониат. От документа става известно, че освен решителен тактик, Иван Асен е безжалостен към врага. Според Хониат българският владетел е горд и самонадеян, а липсата на милосърдие причинява неговата гибел.
През 1185 г. под ръководството на Асен и Теодор в България избухва въстание. Според византийски източник причина за въстанието е отказът на император Исак II Ангел да зачисли братята в прониатските списъци.

Есента на 1185 и началото на 1186 г. са успешни за въстаниците. Император Исак II Ангел предприема няколко похода срещу българите. През 1187 г. обаче е спрян при Ловеч и след като обсадата не успява, е принуден да сключи мир. Това на практика е признаване на българската държава.
Една от първите задачи пред новите владетели е уреждането на църковния въпрос - дотогава българските земи са под юрисдикцията на Охридската архиепископия. За църковен глава е избран презвитер Василий.
През 1189 г. предвождани от Фридрих I Барбароса германски рицари поемат на Третия кръстоносен поход. Асен и Петър предлагат военна помощ срещу Византия, в замяна на което Барбароса следвало да положи на главата на Петър IV короната на "гръцките императори". Пълководецът отказва.
През 1190 г. Исак II Ангел отново тръгва на поход срещу българите. Асен и Петър напускат Търново и отиват да молят за помощ куманите. Едновременно с това пращат в лагера на византийците дезертьор, който съобщава, че към града са се насочили кумански отряди. Тъй като не иска да се сражава с тях близо до Търново, императорът решава да се оттегли в Тракия. Докато армията му преминава през Тревненския проход, попада в устроена от българите засада и е унищожина.
След битката Петър предава реалната власт на брат си, като се оттегля в Преслав.
През 1193-1194 г. български войски завземат Сердика и селищата по Горна Струма, а следващата година - и важните крепости Сяр, Струмица и други градове и села по Долна Струма.
През 1195 г. цар Йоан Асен I пренася мощите на Иван Рилски от София в Търново. През 1194-1195 г. от унгарска власт са отвоювани Белградска и Браничевска област.
Йоан Асен I става жертва на заговор - убит е от болярина Иванко при опита му да узурпира българския престол. Годината е 1196-а.

На снимката: Печат на цар Иван Асен Първи

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google