История Средновековие България на три морета

balgari.bg

България на три морета

altИван Асен II царува от 1218 до 1241 г.
През 1217 г. след 10-годишно изгнание той се връща в България с дружина руски наемници, за да се възкачи на българския престол. Борил се е укрепил в Търново, но след седеммесечна обсада столицата е превзета, а узурпаторът - ослепен и свален от трона. През пролетта на 1218 г. за цар на българите бил провъзгласен Иван Асен ІІ.
С идването на новия цар междуособиците в страната затихват. България се нуждае от силна централна власт, за да се противопостави на външните противници, които по времето на Борил откъсват големи територии от страната. Спират продължителните войни. Това се отразява благоприятно на живота в страната, настъпва подем в икономиката и културата. Иван Асен Втори проявява верска търпимост и не преследва богомилите. Установява приятелски връзки с унгарците - жени се за Анна-Мария, дъщеря на унгарския крал Андраш II (1204-1235), и получава Белградската и Браничевската област, която българите губят по времето на Борил.

Добросъседски отношения се установяват с епирския владетел Теодор Комнин.
Нарастващото влияние на Иван Асен II върху Сърбия и Латинската империя обаче безпокои Комнин. Особено подозрителни и опасни за него са стремежите на българския цар да се намеси във вътрешните работи на латинците и да стане опекун на малолетния император Балдуин II, като му даде за съпруга дъщеря си Елена. Този план заплашва да осуети намеренията на Теодор Комнин и затова той насочва армията си срещу България, като се надява, че ще може да постигне бърза и лека победа.
Иван Асен II не очаква това нападение. Той тръгва срещу нашествениците с малобройна войска, в която са включени и 1000 кумани. Срещата между двете войски става на 9 март 1230 г. при река Клокотница, недалече от днешно Хасково. Тук ромеите се разполагат на стан източно от реката, като преди това вероятно превземат близката крепост Трапезица. Сведенията на летописеца Георги Акрополит за развитието на сражението са съвсем оскъдни: "Теодор Комнин бил решително победен от българите и скитите (куманите). Бил пленен от враговете, той и мнозина от роднините му, от висшите длъжностни лица и знатните и всичките им вещи."
Поражението на Теодор Комнин предизвиква бърза разруха на обширната му, но вътрешно слаба държава. Без да срещнат каквато и да е съпротива, войските на Иван Асен II започват настъпление по всички посоки и за кратко време стават господари на Одринска Тракия, на беломорската област от Галиполския полуостров до планината Олимп, а също и цяла Македония и Албания - от Пинд до Шкодренското езеро. Иван Асен II постъпва необичайно хуманно за онази епоха, като освобождава повечето от пленените войници. Освен това оставя в някои от завладените градове старите управители, като по този начин си подсигурява подкрепата на местната аристокрация. Само в по-важните градове са докарани български гарнизони и нови органи на военната и финансовата администрация. Поставено е и българско духовенство.
Голямата победа на българските войски е ознаменувана с възпоменателен надпис върху паметна мраморна колона, поставена в църквата "Свети Четирийсет мъченици" във Велико Търново.
След битката при Клокотница България става важна сила на Балканите. Към 1231 г. отношенията между България и Латинската империя са изострени и поради това българският цар започва да укрепва южната граница. Ремонтирана и допълнително укрепена е крепостта при Станимака (Асеновград). Като се отказват окончателно от проекта си за съюз с българите, латинците избират за опекун на Балдуин II бившия ерусалимски крал Жан дьо Бриен и се свързват още по-здраво с папата.
По време на управлението на Иван Асен Втори мощите на света Петка Търновска са пренесени в столица, царят покровителства строежа и изографисването на църкви, дарява Светогорските манастири.
Иван Асен II е първият български владетел, за когото е известно, че е сякъл собствени монети. Той е единственият средновековен източноправославен владетел, с изключение на византийските императори, сякъл златни монети.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google