История Средновековие Легендарният патриарх

balgari.bg

Легендарният патриарх

altСвети Евтимий Търновски е сред най-великите личности на Средновековна България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство. Последовател е на исихазма.
Повечето сведения за живота му получаваме от текстове на негови ученици и последователи. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак.
Патриарх Евтимий е роден около 1320-1330 г. и според някои произхожда от знатният род Цамблак. Учи в търновски манастири и приема монашески чин. Около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий Търновски го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават за Константинопол, където Теодосий умира.
Евтимий постъпва в манастира "Студион" и лаврата на свети Атанасий Атонски на Света гора. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос, а след освобождаването си Евтимий отива в Зографския манастир на Атон.
Към 1371 г. Евтимий се връща в България и основава манастира "Света Троица" край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Евтимий установява правила за правопис и нанася поправки в богослужебните текстове, като сравнява българските им преводи с гръцките оригинали. Неговите редакции са образец на книжовния език за източноправославния свят през цялото Средновековие.
През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Евтимий е избран за негов наследник.
Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий - литургични книги, похвални слова, жития и послания. Сред тях са "Житие на Иван Рилски", "Житие на Петка Търновска", "Похвално слово за Михаил Воин", "Похвално слово за св. св. Константин и Елена", "Послание до Киприан" и др.
През пролетта на 1393 г. султан Баязид І обсажда българската столица. Григорий Цамблак разказва в "Похвално слово за Евтимий", че "варварският цар ненадейно нападна града - не от една или две страни, но като го обгради целия отвсякъде с човешки тълпи". Иван Шишман не е в Търново и патриарх Евтимий ръководи защитата на града. След тримесечна обсада, на 17 юли 1393 г., турците превземат столицата с щурм.
Видинският митрополит Йоасаф Бдински, съвременник на това събитие, дава следната характеристика за него: "Стана велико агарянско нашествие и се извърши пълно разорение на този град с околностите му."
110 видни търновчани са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение вероятно в Бачковския манастир. Легендата разказва, че когато палачът вдигнал ръка да посече главата на българския патриарх, десницата му се вкаменила.
Предполага се, че Евтимий починал в Бачковския манастир около 1402-1404 г. Така Търновската патриаршия престава да съществува, българската църква губи независимостта си и е подчинена от Константинополската патриаршия.
Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Житието на свети патриарх Евтимий е поместено на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google