История Средновековие Първата хаджийка умножава семейното имане, убива бей

balgari.bg

Първата хаджийка умножава семейното имане, убива бей

Панагюрище помни една юначна жена, която ходела въоръжена с револвер и нож, за нея се говорело, че е убила турски бей, и я титулували Хаджийка, защото стигнала до Божигроб.
Неделя Балабанова е родена около 1780 г. в Панагюрище. Тя е първата известна българка - хаджийка, сведения за нея се пазят в музея на бунтовното градче, а в Рилския манастир е подредена "панагюрската стая на баба хаджи Неделя".
Младата Неделя произхождала "от чорбаджийско коляно". Тя "водела за съпруг един от първите джелепи" (търговци на добитък) в Панагюрище - Стефан. Двамата имали много земя, три сюрии овни и голямо количество добитък. Родили им се двама синове, но докато Неделя чака третото си дете, съпругът й умира.
Неделя не самоопазва семейното имане, но и изпълнява обета си пред Бога - да посети Божигроб.
Пътуването до Ерусалим траело по 7-8 месеца и било изпитание за физическите и духовните сили на поелия по него. Твърдата българка тръгва за Светите места заедно с брат си Атанас и тримата си синове. Най-малкият, едва четиригодишен, се разболява и умира, но въпреки това Неделя Балабанова стига до Ерусалим.
Животът на Хаджи баба Неделя е обвеян от митове. За нея разказват, че преоблечена в мъжки дрехи, ходи до Истанбул по работа. Когато един от ратаите й е заставен от обирджии да ги скрие под шумата в колата каруцата, за да проникнат зад дуварите на дома й, тя ги посреща с огромните си кучета. Юначната чорбаджийка е преследвана от турския бей Али, комуто отваря портите на дома си, но само за да го убие. След това напуска Панагюрище, инсценира гибелта си, като изцапва свои дрехи с кръв от теле, а нейни близки пускат слуха, че е разкъсана от вълци, и приема монашески сан под името Наталия в Рилския манастир.
Наследници на героичната жена са двата бунтовни панагюрски рода Хаджикирилови и Хаджисимеонови.

Източник: http://www.bgizlet.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google