История Стара история Царят с най-трагична съдба

balgari.bg

Царят с най-трагична съдба

altЗа ранните години на Самуил се знае малко. Надписът от с. Герман, край Преспанското езеро, и добавките на епископ Михаил Деволски към хрониките на Скилица сочат, че бащата на комитопулите, от които произхожда Самуил, е Никола, а майка им - Рипсимия. Предполага се, че комит Никола е управител на голямата област Средец.
Мястото на Самуил в българската държавна традиция, като наследник на Симеон и Петър и предшественик на Асеневци, е засвидетелствано в кореспонденцията на папа Инокентий III с българския цар Калоян и с унгарския крал Емерих.
От около 971 г. Самуил управлява България съвместно с тримата си братя. Четиримата си разпределят властта върху земите, незавзети от ромеите, като Давид ръководи българските територии в Тесалия и Южна Македония, Мойсей се установява в Струмица, Арон поема властта над Средец, а Самуил, който е най-малкият, управлява Видин (според В. Златарски - Преспа). Смята се, че именно на Самуил се е падала задачата да подготви освобождаването на изгубените български земи на североизток.
След смъртата на братятати си Самуил става владетел на българите, макар че формално царската титла принадлежи първо на пленения от ромеите Борис II, а впоследствие на Роман. През 997 г. цар Роман умира и Самуил става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история.
През същата година Самуил се провъзгласява за цар на България.
Новата Самуилова династия трябва да получи международно признание, но тъй като отношенията между българи и византийци не са добри, Самуил получава благословията не на патриарха, а на римския папа, който го провъзглася за император (цар) на българите.
Като български цар първите си военни действия Самуил води срещу сърбите, вероятно за да предотврати евентуален съюз на Византия с тях. В продължение на десетилетия Самуил удържа атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения в редица битки. Борбата за надмощие между двете големи държави на Балканите - България и Византия, продължават през цялото му царуване.
Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар при вида на войниците си, ослепени по заповед на Василий Българоубиец след битката при Беласица. Четири години по-късно идва краят на Първото българско царство.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google