История Стара история Чак до Града под тепетата

balgari.bg

Чак до Града под тепетата

Хан Маламир е роден през първата половина на девети век. Той е най-малкият, трети син на Омуртаг.
Заема българския престол през 831 г. след преждевременната смърт на по-големия си брат Звиница и след акто вторият му брат Енравота е отстранен заради симпатиите си към християнството.
Маламир е малолетен при възцаряването си, за негов регент и съуправител е избран кавхан Исбул.
Младият хан продължава да строи започнатото от баща си Омуртаг. По времето на Маламир е завършено водоснабдяването на Плиска.
Във външната си политика България се стреми да поддържа добри отношения с франките и византийците.
Коагто византийският император Теофил нарушава 30-годишния мирен договор, подписан още от Омуртаг, и през 836 г. предприема поход срещу България, войските на кавхан Исбул навлизат във византийските териториии и стигат чак до Одрин. После се отправят към Пловдив и след преговори с жителите му влизат в града. От този момент Пловдив е включен в пределите на България.
Този град имал важно стратегическо значение за овладяването на Родопската област, както и за прекъсване на сухоземната връзка между Солун и Константинопол. Тези събития са описани в каменен надпис, известен като Маламиров надпис (на снимката).
През 836 година Маламир неочаквано умира и тъй като не оставя наследници, престола заема Пресиян - син на брат му Звиница.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google