История Възраждане и Освобождение Масон съгражда основите на освободителната ни революция

balgari.bg

Масон съгражда основите на освободителната ни революция

Иван Касабов е роден през 1837 година в Лясковец.
Учи в даскалоливницата на Иван Момчилов в Елена, след което, когато е на 14, заминава за Белград, където през 1857 г. завършва гимназия. В Нови сад се среща с идеолога на националната ни революция - Георги Раковски. Междувременно е посветен в тайните на масонството от княз Иван Кулин.
За кратко през 1858 г. Касабов е главен учител в Русе. През януари 1859 г. е отново в Сърбия, получава държавна стипендия и през 1862 г. се дипломира във Виена като доктор на юридическите науки.
Още като студент написва книгата "Освобождението на сърбите под Карагеоргия и Милоша Обренович" (1859), заради която му е забранено да влиза в пределите на Османската империя.
Връзката си с Раковски Касабов възобновява през 1860 г. в Белград, когато младият юрист живее при революционера и му помага при издаването на "Дунавски лебед" (1860-1861). Помага и при сформирането на Втората българска легия (1867), а като емисар със специални пълномощия се запознава с прочутия Теофан Райнов и води мъчителни финансово-политически преговори с княз Никола Богориди, определен за бъдещ държавен глава при успех на народната борба.
След преврата срещу княз Куза на 10 срещу 11 февруари 1866 г. именно Касабов отклонява предложението на представителя на Браниану - Росети, да създаде доброволчески легион от българи. Вместо това той иска от Росети помощ за създаване на идентична на румънската тайна революционна структура. Масонската връзка Касабов - Росети довежда до създаването на Съзаклятен таен централен български комитет по образец на румънския. Създаването на тайната организация е и причината Раковски и Касабов да прекратят отношенията си.
Касабов се мести в Плоещ и става учител. През есента на 1867 г. се връща в Букурещ и започва издаването на вестник "Народност". По това време, вече прегърнал идеята за революция, Иван Касабов съставя шифър и специален речник за бунтовниците. По съвет на Йон Братияну преобразува комитета в по-гъвкава структура, наречена "Българско общество". Заедно с Димитър Ценов оказва финансова помощ за формирането на четата на Хаджи Димитър, написва два мемоара - до султана и европейските посланици в Цариград, изработва печат на българското временно правителство и подпечатва документите с него.
През септември 1868 г. Васил Левски пристига в Букурещ и се свързва с Касабов. "Той беше рядък дух, със смел кураж, примерно действие и самоотрицание", пише за Апостола той в спомените си.
На 6 юли 1869 г. спира вестник "Народност". Останал без средства за съществуване, Касабов подава молба за румънско гражданство. Под името Йон Касабяну работи като адвокат.
Но преди това възлага на Левски изграждането на революционните комитети в България, като му разкрива шифровките и тайните структури.
Иван Касабов умира на 19 юни 1911 г. след дълги години емигрантски живот, посветен на българската национална революция.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google