История Възраждане и Освобождение Метаморфози на съдбата

balgari.bg

Метаморфози на съдбата

Криволиците на житейската пътека превръщат Атанас Попфилипов в Макс Ауърд.
Роден е в разложкото село Бачево през 1893 година. След потушаването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903-та баща му - Благо Попфилипов, е убит, и майката повежда осиротялото семейство - него и петте му сестри, да потърсят убежище в Рилския манастир. Тук от игумена младата вдовица разбира, че хората от Европа, които описват случилото се по земите на Македония, взимат със себе си българчета, за да ги изучат. И майката пуска десетгодишното тогава момче да тръгне с ирландския благородник с трудното име Пиърс О`Махоуни, като моли само за едно - да не сменят вярата на рожбата й.
Атанас Попфилипов попада в сиропиталището, основано от големия приятел на България в София. Заедно с други 52 деца учи в столично училище и живее в поддържаното от лорда общежитие.
Когато е ученик в гимназията и предстои Фердинанд да посети школото, избират Атанас да приветства монарха. У царя възниква идеята да изучи умното момче за духовник, за да оглави то след време Цариградската патриаршия. Но Атанас отказва, мечтата му е да стане лекар, и ирландският му благодетел уважава неговата воля.
Когато се прибира в родината, Пиърс О`Махоуни води със себе си четири българчета. Сред тях е и Атанас Попфилипов.
Едва приет в медицинския колеж "Тринити", Атанас напуска Дъблин, за да се сражава като доброволец в Балканската война. След войната се връща, завършва медицина и специализира УНГ. Дълги години живее и работи в Кипър, като специализира и очни болести. Следващите спирки по пътя на уважавания лекар и семейството му са Етиопия, Кения, Сейшелските острови.
В родината се връща след 60-годишно отсъствие, през 1963-та. Последните години от живота си д-р Макс Ауърд изживява отново в Кипър, но често пътува до България. Умира през 1992-ра след близо век живот, пълен с приключения и обрати на съдбата.

Източник: http://temanews.com

На снимката: Пиърс О`Махоуни, за чието дело разказва вестник "Монитор"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google