История Възраждане и Освобождение Просветител, загинал в огъня на въстанието

balgari.bg

Просветител, загинал в огъня на въстанието

Иларион Драгостинов - Арбанасчето, е роден към 1852 г. в село Арбанаси, Търновско, в семейството на заможния търговец Иван Драгостинов от Елена.
Образованието си Иларион започва в гръцко начално училище, тъй като българско училище тук се открива чак през 1870 г. През 1868 г. Драгостинов завършва петокласното Главно мъжко училище в Търново, в което усвоил добре френски и турски език, а по-късно - румънски, немски и италиански.
В Търново Иларион попада в средата на патриотично настроени млади хора. След завършването на средното си образование заминава за Русе и тай се сближава с дейците на читалище "Зора", огнище на просветна и революционна дейност. Тук Иларион Драгостинов става секретар на читалището и ръководи агитацията срещу гърцизма в града. Само за една нощ определената за гръцка църква сграда е срината от младежите.
В същото време младият Драгостинов е и уважаван търговец, със самостоятелна комисионерска къща, която поддържа търговски връзки с Цариград, Виена, Букурещ, Галац, Одеса, Гюргево и с българските градове. Постепенно обаче той се отдава изцяло на революционното дело. През 1871 г. е сред учредителите на Русенския революционен комитет. За да може по-лесно да изпълнява задачите на комитета, Иларион Драгостинов постъпва на работа като търговски агент, а по-късно като телеграфист при железопътната станция в Русе. Неведнъж подпомага съмишленици да преминат тайно Дунав, самият той пресича реката и под прикритието на служебните си задължения върши организационна работа. Драгостинов следи всяко разпореждане на турската власт по телеграфа и уведомява за всичко комитета. През пролетта на 1872 г. Русенският революционен комитет го изпраща като свой представител в Букурещ на общото събрание на БРЦК.
Две години по-късно комитетът го изпраща в Шумен със задачата да възстанови Шуменския революционен комитет. Предателство обаче го принуждава да избяга във Влашко.
В края на 1875 г. Гюргевският революционен комитет взима важни за народоосвободителното дело решения. Сред членовете на комитета е и Иларион Драгостинов, поверяват му Втори революционен окръг с център Сливен - град с хайдушка, борческа традиция и с комитет, основан от самия Васил Левски.
Драгостинов преминава в България. На 21 март е в Свищов. Прощава се с близките си в Арбанаси и през Елена преминава Балкана. В Сливен се заема да възобнови работата на Сливенския комитет, да привлече нови съмишленици. Двамата с Георги Обретенов обикалят близките села и призовават към бунт.
В навечерието на въстанието обаче турската власт извършва арести и малка група въстаници последват Драгостинов и Обретенов. На 3 май през нощта четата поема към Балкана. На 10 май 1876-а Иларион Драгостинов загива при сражение около прохода Вратник.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google