История Възраждане и Освобождение Пионерът на девическото образование

balgari.bg

Пионерът на девическото образование

Народният учител Сава Филаретов е роден на 20 октомври 1825 г. в будното сливенско село Жеравна в семейството на абаджията Вълчо Матеев. Расте будно и жадно за знания дете и след като завършва местното килийно училище, баща му го праща в Котел, за да продължи обучението си при известния възрожденски учител Сава Доброплодни, където научава добре гръцки език.
От 1843 г. до 1848 г. младият Сава учителства в Шумен. Получава по-високо образование в гръцкото училище в Куручешме, Цариград, където се сдобива и с прозвището Филарет - любител на добродетелта, даден му от негови съученици. После заминава за Одеса, където следва в семинарията от 1849 до 1852 година, а 5 години по-късно завършва и Московския университет.
Връща се в България и започва работа като учител в София, където отваря първото девическо училище.
Сава Филаретов развива активна обществена дейност, участва в църковно-националната борба, сътрудничи на български и руски списания и вестници. Привлякъл с активността си вниманието на османските власти, през 1861 г. Филаретов е принуден да напусне София и заминава за Русия. Още същата година успява да се върне в родината като секретар на руското консулство в Одрин. Умира от туберкулоза в Кайро на 13 ноември 1863-та, едва на 38 години.
Днес родният дом на Сава Филаретов в Жеравна е музей на просветителя. Къщата е дървена, двуетажна, богато украсена с дърворезба. Съхранена е в автентичния си вид. В музея се съхраняват много от личните вещи на Филаретов и неговото семейство.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google