История Възраждане и Освобождение Патриот или предател?

balgari.bg

Патриот или предател?

Една от най-противоречивите личности в българската история - Димитър Николов - Общи, е роден през 1835-а в град Дяково (днес в Косово).
През 1862 г. Общи се записва като доброволец в Първата българска легия в Белград. През 1865 г. е част от четата на Стоян Войвода, шурей на Панайот Хитов. По-късно е доброволец при италианския революционер Джузепе Гарибалди и остава в неговата армия през 1866 г., за което е награден с грамота. Когато Гарибалди разпуска доброволците си, Общи отива на остров Крит и през 1866-1867 г. взима участие във въстанието и там получава гръцки паспорт.
След Критското въстание Общи моли Панайот Хитов да му помогне със средства, за да организира своя чета, но Хитов отказва. Общи все пак хайдутува за кратко, но го залавят и ксамо гръцкият паспорт г оспасява от бесилката.
По-късно Общи влиза в четата на Тодор Войвода, но се скарва с него и се отделя с още двама четници. Скоро единият избягва, а при сражение с турците другият е тежко ранен. По негово желание Общи го убива. През 1870 г. тръгва с друга малка чета, но и тя скоро се разпада.
След като Васил Левски създава ВРО, Каравелов основава БРЦК в Букурещ, откъдето изпращат Димитър Общи за помощник на Левски. През 1871 г. той се прехвърля на юг от р. Дунав и се включва в изграждането на революционни комитети.
Амбициозен и непокорен, Общи не спазва организационната дисциплина. Сам се предлага за апостол в Македония, но Левски отказва. По настояване на Ловешкия комитет обаче му се дава свобода на действие в района на Орхание (днес Ботевград).
Тук Димитър Общи организира обира на орханийската хазна в прохода Арабаконак на 22 септември 1872 година, за да набави средства за националноосвободителното движение.
Този обир се превръща по-късно в провал. Общи е заловен след предателство в село Чериково, където се укривал, и съден.
По време на процеса, воден от надеждата, че ще успее да придаде политически характер на деянието си и ще предизвика намеса на европейските сили в българския национален въпрос, Общи разкрива Левски като лидер на революционните комитети по българските земи, назовава членовете на комитетите в с. Голям извор и в Ловеч. Освен това изброява двайсет и две селища с действащи комитети или единични съмишленици и позволява на османските разследващи органи да разучат в подробности методите на работа и съобщителните мрежи на БРЦК на територията и извън империята.
Осъден на смърт, Общи е обесен в София на 10 януари 1873 г.

 
Още становища за предателството - тук и тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google