История Възраждане и Освобождение Забравената интелектуалка

balgari.bg

Забравената интелектуалка

Елена Мутева, първата ни поетеса и преводачка, се ражда в Калофер през 1829 г. Известно време живее в Пловдив, после семейството й се мести в Одеса.
Мутева, начетена и напредничава, е единствената жена, член на Одеския литературен кръжец, в който влизат Ботьо Петков, Сава Филаретов, Добри Чинтулов.
Най-важното дело на Елена Мутева е преводът й на повестта "Райна българска царкиня", написана от руския писател А. Велтман.
В превода си младата интелектуалка се стреми да използва изразните средства на народния език, да избягва книжни думи и изрази, да унифицира неустановените по онова време правописни норми. Трудът й е високо оценен от съвременниците.
В Одеса Елена Мутева среща Найден Геров. Той й посвещава няколко стихотворения, поемата "Стоян и Рада", пътеписите си "Писма от България". Именно Елена Мутева го вдъхновява да започне работа върху епохалния си труд - Речник на българския език.
Но пътищата им се разделят.
Мутева умира много млада - едва на 25, от туберкулоза. Годината е 1854-та.

Новоизлязлата "Елена Мутева. Едно закъсняло завръщане" представя цялостно живота и делото на възрожденската интелектуалка.
Томчето съдържа и книжовното наследство на Мутева - повестта "Райна, българска царкиня", посмъртно публикувания превод на "Турски приказки", стихове, препечатвани в читанки, сборници, антологии. Автор на изследването е Марина Младенова.
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google