История Възраждане и Освобождение Панагюрският бунтовен министър-председател

balgari.bg

Панагюрският бунтовен министър-председател

Революционерът Павел Бобеков е роден на 26 октомври 1852-ра в бедно панагюрско семейство. Завършва класното училище в града при даскал Найден Попстоянов. През 1870 г. отива да учи във Военномедицинското училище в Цариград. По същото време сътрудничи в периодичния печат и превежда Молиер и Сервантес.
През 1874 г. обаче е принуден да прекъсне обучението си и да се върне в родния град, за да помага на семейството си.
Бобеков владее френски, гръцки и руски език и го назначават за главен учител в панагюрското класно училище. Оглавява и читалището във възрожденското градче.
След пристигането на Георги Бенковски тук във възстановения революционен комитет на Панагюрище влиза и Бобеков. Скоро застава начело на комитета. Преди началото на въстанието единодушно е избран за хилядник на панагюрци. Когато бунтът избухва, Павел Бобеков става председател на Привременното правителство и ръководи отбраната на града.
След потушаването ва въстанието емигрира в Румъния и участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 г. През 1877 г., заедно с Иван Адженов, издават първия български ежедневник "Секидневний новинар" в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор.
При обявяването на Руско-турската война Павел Бобеков се записва като доброволец и е зачислен при щаба на генерал Гурко. В Търново обаче заболява от тиф. Умира на 29 октомври 1877-а,  едва на 25.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google