История Възраждане и Освобождение Търговец дарява за бедни и сираци

balgari.bg

Търговец дарява за бедни и сираци

Рачо Димчев, банкер и дарител, се ражда през 1838 г. в Ловеч. Учи в метоха на Гложенския манастир. Завършва и Френския католически колеж в Цариград.
18-годишен, поема семейната търговия след смъртта на баща си. Търгува с бубено семе, пашкули, розово масло и кожи в Дунавския и Румелийския вилает на Османската империя.
Развива търговски отношения с Милано и Париж, където създава кантори, а през 1858 г. се установява в Марсилия. Утвърждава се на западноевропейските пазари като сериозен търговец.
През 1885 г. Димчев се завръща в България. Живее в Свищов, после се мести в София. Занимава се с банкерство и предприемачество.
Рачо Димчев е голям спомоществовател на родния си Ловеч. Ежегодно подпомага финансово най-бедните ловчанлии по Коледа и Великден. Дарител е на ловешкото читалище "Наука". През 1904 г. предоставя срада за безплатно ползване като учебни помещения на петокласното училище в Ловеч. Завещава облигации с номинална стойност 100 хил. лв. С тях синовете му създават фонд "Рачо Димчев", чиито лихви по волята на дарителя се разпределят между София и Ловеч.
Дарението му е предназначено за възрастни, болни, сираци и нуждаещи се - за "да облекчат своето положение, да разберат, че във века на хуманността високоблагодетелните хора се стремят да ги подпомогнат".
След неговата смърт на 3 декември 1912-а съпругата му продължава благотворителната дейност. Прави дарения на софийски културни дружества, завещава 10 хил. лв. на женски дружества в Ловеч, отпуска етаж на къщата им в Ловеч за БЧК, подпомага бедни и сираци в града.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google