История Възраждане и Освобождение Будна търновчанка основава Женска община

balgari.bg

Будна търновчанка основава Женска община

Евгения Кисимова е родена в Търново през 1831 година в семейството на хаджи Георги Кисимов, един от първомайсторите на абаджийския еснаф в старата столица. Евгения получава образование в девическото училище. Омъжва се за богатия търговец хаджи Димитър Владов.
Още съвсем млада, се проявява като модерна жена - интелектуалка, със светски живот, участва и подема инициативи, поддържа приятелски отношения с най-изтъкнатите личности по онова време - д-р Албърт Лонг, Огюст Дозон, румънската княгиня Елисавета, Васил Чолаков, Петко Славейков, Захари Княжески, Стоян Робовски и други.
Появата на сдружение, което да обедини усилията на жените от Търново и да придаде официален характер на тяхната готовност за обществено присъствие, до голяма степен се дължи на инициативата на Евгения Кисимова. Още от края на 50-те години на деветнайсети век тя търси поле за изява извън дома и семейството - подготвя художествено иконата на света Богородица, участва в Цариградското изложение през 1863-та, контактува с Васил Чолаков за събиране на фолклорни материали и др.
Идеята за такова дружество възниква през 1869 година. Учредяват го на 8 септември - Малка Богородица, под името "Женска община". Евгения Кисимова произнася реч за женското образование и отправя апел към търновчанки да поемат отговорността за образованието на девойките.
Второто събрание на "Женската община" е организирано в училището при църквата "Свети Никола". Третото е проведено на 19 октомври 1869-а, когато е приет устав на дружеството. Евгения Кисимова произнася реч, в която очертава задачите на организацията - да се отвори каса за набиране на средства за подпомагане на девическите училища и за главна учителка, която да обучава момичетата. 32 търновчанки даряват сума в размер на 6752 гроша още на сбирката.
Друга важна инициатива на новосформираната общност е организиране на неделно училище в Търново. Годината е 1870-а. Занятията се провеждат в храма "Св. св. Константин и Елена". Учителка тук е Иванка Петкова, племенница на Евгения Кисимова, завършила образование в Русия.
Третото направление на дружеството е насочено към изпращане на млади момичета да продължат образованието си в чужбина - Русия и Румъния.
За известен период дейността на дружеството е прекратена, но на 1 август 1877 г. Евгения Кисимова събира жените в двора на църквата "Свети Атанасий" и поставя началото на дружество "Милосърдие". От "Милосърдие" осигуряват подслон за бежанците, мобилизират жените за милосърдни сестри в болниците и по домовете на ранените. Събират пари, дрехи, храни.
След Освобождението Евгения Кисимова ръководи набирането на средства за издигане на Паметника на обесените и за ограждане на руското военно гробище в местността Качица.
Дарява книги от личната си библиотека на търновското читалище "Надежда" и на българското читалище в Цариград.
Умира през 1886-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google