История Възраждане и Освобождение Полиглот основава Болградската гимназия

balgari.bg

Полиглот основава Болградската гимназия

Димитър Мутев е роден на 4 септември 1818 г. в Калофер. Бащата на бъдещия учен - Стефан, е заможен търговец, който в началото на 30-те години на ХІХ век се преселва с цялото си семейство в Одеса.
Тук Димитър завършва гимназия и постъпва във Философско-математическия отдел на Ришельовския лицей. След като се дипломира три години по-късно с отличен успех, той става първият българин, изкарал висшия курс на престижното учебно заведение.
По съветите на своя преподавател професор Браун заминава да следва в Германия. Първоначално учи в Бон, след което се прехвърля в Берлински университет, откъдето взима диплома през 1842 г. Веднага след това започва да учи аспирантура и в края на същата година защитава и докторска дисертация.
Мутев е сред най-уважаваните млади учени в германската столица заради своите полиглотски способности. Той владее свободно десет езика: руски, френски, немски, английски, гръцки, румънски, италиански, турски, латински и старогръцки. През периода от 1843 до 1857 г. живее в Санкт Петербург, където преподава философия в гимназия.
Когато българската община в Цариград решава да започне издаване на списание "Български книжици", за пръв редактор е поканен именно доктор Мутев.
В  уводната статия в първата книжка (1858) той се обръща към читателите със следните думи: "Любезний народе! Върви, върви напред! Ти много си назад от другите народи, затова, когато си се пробудил от мрака и невежеството, трябва да удвоиш и утроиш своите трудове и попечения и нищо да не жалиш, за да просветиш себе си с потребните науки и познание."
Няма виден български възрожденец - общественик, писател, публицист, учител или свещеник, който да не се изявил на страниците на "Български книжици" със статии, литературни творби, рецензии, бележки, дописки и т. н. Докато Мутев е негов редактор, списанието се налага не само като най-доброто българско възрожденско издание, но дори и след Освобождението е смятано за образец на качествена публицистика.
В "Български книжици" публикува своите стихове и сестрата на учения Елена Мутева, която живее в Одеса и събира български фолклорни песни и исторически предания.
През август 1859 г. Попечителният комитет на Централното българско училище "Св. св. Кирил и Методий" в Болград кани д-р Мутев за директор на школото, което по-късно прераства в прочутата гимназия. Той събира опитен и ерудиран екип - Васил Попович, Теодоси Икономов, Иван Филипов и Никола Казанакли. Самият Мутев преподава физика и естествена история.
В свободното си от ангажименти в гимназията време обикаля българските селища в Бесарабия и работи за възстановяването на затворените български училища, закрити през 1856 г., когато областта става част от Молдова. Сред своите колеги Мутев прокарва революционната тогава идея, че книжовният български език трябва да се изгражда на основата на народните говори.
През 1858 г. Мутев открива пансион към училището. В него са настанени ученици не само от бесарабските села, но и от градове и села на юг от Дунава. На българчетата са осигурени безплатна храна, зимна и лятна униформа, бельо, учебници и всички необходими учебни помагала.
През 1860 г. по негова идея от Прага са закупени печатарски машини и през октомври следващата година заработва печатницата на учебното заведение. За 17 години в нея са реализирани близо 62 заглавия на български книги и учебници, както и вестници и списания, сред които "Общ труд" и "Български глас".
Димитър Мутев умира на 14 януари 1864 г. от туберкулоза.
Най-голямата му заслуга е, че за четирите години, докато ръководи Болградската гимназия, той успява да я превърне в елитно средно училище на европейско ниво.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google