История Възраждане и Освобождение Финансистът реформатор

balgari.bg

Финансистът реформатор

altЛазар Паяков се ражда в Габрово през 1860 г. в семейството на учителя Цоню Ненов и Нацка Паякова, сестра на известния габровски търговец Станчо Паяков.
Станчо Паяков рано открива способностите на племенника си и го осиновява, за да му даде подходящо образование. Лазар завършва Робер колеж в Цариград и Ecole des hautes etudes commerciales в Париж.
След завръщането си в България по настояване на Стефан Стамболов става учител в българската гимназия в Солун, тук Лазар Паяков рабоди до 1887 г.
След това става учител, а после и директор на Свищовското търговско училище, основано от братя Ценови. Тук през 1888 г. започва да издава списание "Промишленост" - първото българско икономическо списание.

В Свищов Лазар Паяков среща и съпругата си - Райна Константинова, братовчедка на Алеко Константинов. В крайдунавския град Паяков работи до 1895 г., след което се мести в Русе, където участва в банка "Гирдап" и се занимава с търговска дейност.
През 1899 г. семейството вече е във Варна, където Паяков става член, а след това и председател на Варненската търговско-индустриална камара.
През 1903 г. Лазар Паякове министър на финансите в кабинета на ген. Рачо Петров, а след това и в кабинетите на Димитър Петков, д-р Димитър Станчов и Петър Гудев.
В правителствата на Димитър Петков, д-р Димитър Станчов и Петър Гудев е и министър на просветата.
Лазар Паяков е известен с реформите в областта на данъчното облагане, които провежда. Работата му като политик е насочена към стабилизиране на бюджета на България и на българския лев. Именно той сключва международни заеми през 1903, 1905 и 1907 г., част от които се използват за превъоръжаване на Българската армия. След падането на правителството на П. Гудев на 16 януари 1908 г. Лазар Паяков минава в опозиция.
В спомените на съвременниците си Лазар Паяков е човек, дарен с финес в обноските, с качества на администратор. Паяков реорганизира мъжката гимназия в София, оборудва кабинети по физика и химия, осигурява книги за библиотеката, урежда ученически излети.
Лазар Паяков е избиран за народен представител. При една от речите си в парламента Паяков получава сърдечен удар и умира. Това се случва на 10 август 1910 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google