История Възраждане и Освобождение "Бащата" на книгопечатането

balgari.bg

"Бащата" на книгопечатането

altОсновоположникът на книгопечатането у нас Никола Карастоянов е роден през 1778 година в семейството на Дели Карастоян Устабашия, самоковски абаджия, който загива при защитата на града при нападение на кърджалии.
Младият Никола заминава за Рилския манастир, където учи за книговезец. Учителства в килийно училище, а по-късно започва да се занимава с книговезкия занаят, продава и книги.
През 1828 година, при едно от своите пътувания до Белград и Крагуевац, свързани с отпечатването на поръчани издания, Никола Карастоянов купува тайно и изнася на части дървена типографска преса и немного готови клишета и наборен материал. Инсталира печатарската машина в избата си. Официално разрешение за печатане получава едва през 1847 година, но още през 1833-та започва да отпечатва щампи на светогорски медни гравюри и други, направени ръчно от него, гравюри на дърво и мед.
След като се сдобива с разрешението, Карастоянов печата малки книжки с религиозно съдържание, илюстрирани с гравюри. Помощ в работата оказва синът му Анастас Карастоянов (1822-1880), също известен гравьор, печатар и зограф.
Никола Карастоянов умира през 1874 година в родния си град.
Печатната преса на Карастоянов, както и някои от отпечатаните от нея издания (първото българско списание, "Любословие" на Константин Фотинов от 1844 година, Взаимоучителната таблица на Карастоянов, печатана през 1846 година, училищен правилник от 1861 година и други) се пазят днес в Историческия музей в Самоков.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google