balgari.bg

Революция в душата

altВасил Априлов е роден на 21 юли 1789 година в Габрово.
Първоначално образование получава в родния си град, после учи в Москва, където живеят по-големите му братя, а гимназия завършва в Брашов. Записва се да учи медицина във Виена, но не се дипломира.
От 1811 г. Априлов се занимава с търговия в Одеса. Свободолюбивият му дух го отвежда при гръцкото движение за духовна и държавна независимост. През 1831 г., след като се запознава с книгата на Юрий Венелин "Древните и сегашни българи", Васил Априлов се посвещава на просветното и културното издигане на българския народ.
През 1835 г. Априлов основава първото българско взаимно училище в страната, в това дело му помага Неофит Рилски. През 1841 г. Априлов издава "Денница на новобългарското образование", а година по-късно - "Дополнение книга денница", събира народни песни, подпомага учебното дело в България. Етнографската наука му дължи много, защото той намира мнозина сътрудници, които да изучават българския бит и фолклор, сред тях са имената на Захарий Круша, Райно Попович, Неофит Рилски. Събраните от тях материали Априлов отпечатва в сборник на руски език.
Васил Априлов умира на 2 октомври 1847-а в Галац на път за Одеса. Просветителят завещава на габровци значителна сума за строеж на ново училище - първата в България гимназия, известна като Априловската. 

Източник: http://bg.wikipedia.org

Студия на проф. Михаил Арнаудов за живота и делото на Априлов може да прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google