История Възраждане и Освобождение Революционер по дух и дело

balgari.bg

Революционер по дух и дело

Панайот Волов

Панайот Волов е роден през 1850 г. в Шумен.
Завършва класно училище тук, негов учител е при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли младият Волов продължава обучението си в Букурещ, Болград и Одеса. Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев, Украйна (1869-1873), е принуден да се завърне в Шумен поради заболяване.
Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, разгръща читалищна дейност.
През август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.
Председател е на революционния комитет в Шумен. Арестуван е и е хвърлен в затвора в началото на 1875-а заради участието си в острия конфликт между местната младеж и европейските инженери, участващи в строителството на жп линията Каспичан-Шумен-Ямбол. Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След неколкомесечен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния.
Участва в подготовката на опита за въстание през септември 1875 г. Един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет, определен е за главен апостол на Четвърти (Пловдивски) революционен окръг, негов помощник е Георги Бенковски.
Двамата създават десетки революционни комитети. Деликатният, духовен Волов - в името на общото дело - отстъпва водачеството на властния и безразсъдно смел Бенковски.
Волов е един от инициаторите за свикването на общо събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище, близо до Панагюрище.
Когато избухва въстанието, е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. След разгрома е предаден.
Тримата с Г. Икономов и Ст. Ангелов се удавят във водите на Янтра край Бяла, Русенско, при опит да преминат в Румъния.
Това се случва на 26 май 1876 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google