balgari.bg

Войводата

altДимитър Николов Асенов, когото наричат Хаджи Димитър, е един от най-известните наши войводи.
Ражда се в Сливен в семейството на Никола и Маринка Асенови на 10 май 1840 година. Когато е на 2 години, посещава заедно със семейството си Ерусалим.
По време на Хаджиставревото въстание от 1862 година Хаджи Димитър повежда чета за първи път.
Две години по-късно, през пролетта на 1864-та, се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата си поставя задачата да убие търновския гръцки владика, но още преди да влязат във Велико Търново, четниците напускат войводата и командването се поема от Хаджи Димитър.
На 21 май 1865 година в дома на Георги Раковски се сформира чета, в която участват Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 юни същата година четата преминава Дунав и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.
През пролетта на 1866 година от Румъния преминава чета от 20 души, ръководена от трима войводи: Дядо Жельо, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Стига до Сливенския балкан, където се разделя на три, през есента се събира и връща в Румъния.
През пролетта на 1868 година е сформирана четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли те минават Дунава. Първото им сражение е с потеря от около 1000 души. Четниците успяват да се откъснат от преследвачите си и достигат до местността Карапанова кория в землището на село Горна Липница. Тук на 7 юли четата води втория си бой, при който нанася значителни загуби на противника си и дава един убит и двама ранени.
На 9 юли в местността Канлъдере, в землището на село Вишовград, при кръвопролитно сражение четата е разбита. Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 четници продължават към Балкана. Днес в местността Канлъдере (Кървава река на турски) има паметник и чешма, посветени на загиналите четници.
На 18 юли 1868 година при връх Бузлуджа е последното сражение на четата. Хаджи Димитър е тежко ранен, трима четници го отнасят под връх Кадрафил, в Сърнена Средна гора, близо до днешното село Свежен. Тук за него се грижат овчари, но той умира от раните си в началото на август 1868 г. Погребан е на същото място.
Безсмъртната творба на Ботев "Хаджи Димитър" възпява подвига на войводата.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google