История Възраждане и Освобождение Възрожденец, принадлежащ на две култури

balgari.bg

Възрожденец, принадлежащ на две култури

Григор Пърличев е роден на 18 януари 1830 (или 1831) г. в Охрид в занаятчийско семейство. Учи в килийно училище в Охрид, по-късно продължава образованието си при Димитър Миладинов.
Една година учителства в Тирана. През 1850-1851 година следва медицина в Атина, но прекъсва поради финансови затруднения и продължава да работи като учител в с. Белица, Охридско, в Прилеп и Охрид.
През 1858 г. се връща в Медицинския факултет в Атина, но две години по-късно се прехвърля във Филологическия факултет. Същата година участва в ежегодния поетичен конкурс в гръцката столица и спечелва първа награда и лавров венец с поемата си "Арматолос" ("Сердарят"), посветена на Кузман капитан. Комисията и литературната общественост наричат Григор Пърличев "втори Омир". Предлагат му стипендия за университетите в Оксфорд и Берлин, но той отказва. През 1862 г. отново участва в поетичен конкурс в Атина с поемата "Скендербей", написана на гръцки (преведена на български в проза 1967 г. и през 1970 г., вече в стихове).
През 1862 г. Григор Пърличев става учител в Охрид, един от организаторите на движението за побългаряване на града е. Първото му слово на български език е "Чувай ся себе си". Произнесено е на годишните изпити през 1866 г. и отпечатано във в. "Время" (6-17 август 1866 г.).
През 1868 г. прекарва няколко месеца в Цариград, за да разшири познанията си по български език, славянска литература и култура. След завръщането си в Охрид заменя гръцкия език с български в училищата и в църквите.
По донос на владиката Милетий е арестуван и хвърлен в затвора. Освободен е благодарение на застъпничеството на охридчани и продължава педагогическата и обществената си дейност. По негова инициатива през 1869 г. в Охрид е създадено първото читалище, наречено "Свети Климент".
Григор Пърличев е автор на стихотворения, написани на български език ("Докога, братя мили българи", "Чуйте, чеда македонски", "Песен за унищожението на Охридската патриаршия"), на слова за Кирил и Методий, Климент Охридски и др., на дописки във вестниците "Время", "Македония" (1866-1872), "Право" (1869-1873), на необнародвани преводи от френски език. Публикува обява, че е подготвил за печат книжка под заглавие "Възпитание, или 12 нравствени песни". През 1884 г. пише автобиография, която разкрива нови страни от самобитния му талант на повествовател, народопсихолог, филолог и историк.
Пърличев е първият български преводач на Омир, макар преводът му на "Илиада" да предизвиква полемика във възрожденския периодичен печат и да е остро критикуван.
Умира на 25 януари 1893 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google