balgari.bg

Миткалото

Отец Матей Преображенски (Моно Петров Сеизмонов) - Миткалото, се ражда през октомври 1828 година в Ново село, Великотърновско.
Като 18-годишен юноша става послушник в Дряновския манастир, а две години по-късно отива в Преображенския манастир. На 9 април 1848-а се постригва за монах и приема името Матей.
През 1851-1852 година отец Матей за пръв път посещава Света гора, където чете в манастирските библиотеки. Следващата година пише първото си произведение - ръкописния сборник "Книжица малая, содержащая в себе устав чиноположения монашескаго образа".
През 1854 година се установява в манастира "Света Троица" край Търново. Живее в пещера близо до обителта.
От 1856 до 1861 г. отново е на Атон. Тук отец Матей проявява интерес към механиката и опитва да построи "морска мелница" на брега на Бяло море. Прокуден от монасите, избягва с лодка на остров Тасос. Посещава Цариград и се среща с български радетели за църковна и политическа независимост. Оттам отпътува за Ерусалим, след това странства из Русия, Бесарабия, Влашко.
През 1862 година Матей Преображенски се включва в Първата българска легия. Това е и времето, когато се запознава с Левски.

Година по-късно бунтовният монах предвожда малка чета в Западна Стара планина, а през 1864-та - отново в расо - отец Матей тръгва като пътуващ книжар и проповедник из селата в Търновско. Основава читалища и земеделски дружества, печата съставениет от него "Молебни канони ко святому мученику Мине за изгубена вещ и ко св. свещеномученику Антипе за зъбобол и главобол" и "Подобни на осъмтях гласове за обучение на новоначалните" в Русе, след това - и "Притчи Варлаамови с други йоще прибавления от пролога и от други книги събрал и на простобългарски привел М. Петров".
През 1869-а заедно с Левски обикаля търновските села и проповядва идеите за свобода и просвещение. През май двамата посещават Габрово, после Елена, където оставят препис на Паисиевата история, направен от отец Матей. През лятото на същата година посещават Стара Загора, Пловдив, Чирпан, Сопот, Карлово и Калофер.
Следващата година двамата съмишленици отново обикалят из селата около старата столица, а по-късно - и Панагюрище, Копривщица и София. Същата година отец Матей издава "Повести за изгубеното дете и Велисария, военачалникът на Иустиниана великаго" и "Защита на православието, нападнато от протестантските мисионери с разни брошури".
През 1871 година отец Матей се нагърбва с интендантската длъжност в подготовката на въстанието. Заедно с Апостола обикалят манастири и селца из Търновско.
На 21 ноември следващата година отец Матей намира Левски в Стара Загора и му предава две писма от Любен Каравелов с искане да се обяви въстание. В края на ноември Левски и отецът посещават Чирпан, Пловдив, Перущица и някои околни села. В първите дни на декември Апостола и отец Матей се срещат за последен път в Сопот. Същата година Матей Преображенски издава книгата си "Прикаски или нравоучителни примери за всекиго, който желае своето поправление".
На 16 януари 1873-та отец Матей заминава за Белград като пратеник за специални задачи. Тук се среща с Панайот Хитов, Ильо войвода и Любен Каравелов. В началото на май отива в Ловеч, за да проучи обстоятелствата около залавянето на Левски.
През есента на 1874 година отец Матей предприема голяма обиколка из шуменските села заедно с помощника си Станчо Христов от Ново село. През втората половина на ноември съпровожда Стефан Стамболов из търновските села Мусина, Михалци, Сухиндол, Емен, Ново село, Вишовград. Работи над последната си книга - "Кратка ирмология с няколко по-нужни църковни потреби месецослова, тропарите и кондаците и накрая са прибавени типик на късо с просто наречие, за няколко църковни управления". Книгата остава в ръкопис. Обикаля из Троянско и подновява революционния комитет в родното си Ново село.
Умира внезапно на 1 март 1875 година.

Всичко за книжовника революционер - на http://matey.hit.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google