balgari.bg

Войводата

Филип Тотю (Тодор Топалов) е роден на 10 април 1830 година в махала Гърците, днес част от село Вонеща вода, Великотърновско. Бил е животновъд и търговец на едър рогат добитък и кози. След 1850 г. е хайдутин в четите на Бойчо войвода, П. Чернев, Ст. Люцканов Попов, Жельо войвода. Сам той води дружина из Стара планина.
Лежи в търновския и в сливенския затвор, откъдето успява да избяга през 1863-та. Установява се в Румъния - най-напред в Зимнич, по-късно - в Александрия. За кратко работи като градинар.
Вече с новото си име Филип Тотю застава зад идеята за четническа тактика за освобождение на българите, разработена и провеждана от Георги Раковски. Привременният закон за народните горски чети за 1867-о лето на Раковски го определя за второстепенен войвода и в съответствие с плана на 15 май 1867 г. начело на чета от около 40 души Филип Тотю преминава Дунав при Свищов. Четниците са предадени и по дирите им е пратена потеря. При село с. Върбовка дружината е разбита, малцината оцелели четници заедно с войводата си стигат до връх Юмрукчал (днес - връх Ботев) в Стара планина, присъединяват се към четата на Панайот Хитов и се оттеглят в Сърбия.
През 1868 година Филип Тотю участва във Втора българска легия под ръководството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Установява се в Одеса, където получава пенсия от руското правителство.
През 1875 г. е определен от Българския революционен комитет (БРК) за войвода на чета в Старозагорското въстание (1875), но не успява да се прехвърли в България поради неговото преждевременно избухване и потушаване. Върнал се в Русия, Филип Тотю отказва да води чета по време на Априлското въстание (1876). Предвожда обаче доброволческа чета в Сръбско-турската война (1876), участва и в Руско-турската освободителна война.
След Освобождението живее в русенското село Острица, а по-късно - в с. Две могили, където се занимава с градинарство. Тук войводата умира на 23 март 1907 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google