Изкуство Литература Червеният сатирик

balgari.bg

Червеният сатирик

Писателят и художник Крум Кюлявков се ражда на 24 февруари 1893 г. в Кюстендил в семейство на бежанци от Македония. Завършва Рисувалното училище в София през 1919-а, участва в Балканската и Първата световна война, доброволец е в Македоно-одринското опълчение.
След войните се включва в театрална трупа при клуба на тесните социалисти, става член на Синдикалния съюз. Печата стихове и хумористична проза в сп. "Смях", редактирано от Ал. Божинов. Сътрудничи и на в. "Българан". Прсъединява се към партията на тесните социалисти през 1918-а, близък приятел е на Христо Смирненски. Заедно с Христо Ясенов редактира сатиричното издание на партията - сп. "Червен смях", печата в "Барабан", "Маскарад", "Заря" и др.
Кюлявков следва история на изкуството във Виена през периода 1920-1921 г. След завръщането си в България е общ работник, а след това учител по рисуване в гимназията в Копривщица (1923). Рисува карикатури, превежда, пише стихове. По време на Септемврийското въстание (1923) създава въоръжена ученическа група. Групата е разкрита и Кюлявков е принуден да избяга в София.
В столицата се включва в работата по хумористичния в. "Звънар" (1923-1925) заедно с Илия Бешков, Александър Жендов, Стоян Венев, Тома Измирлиев. След Априлските събития от 1925 г. преминава в нелегалост.
През 1926-а Кюлявков емигрира във Виена. Година по-късно организира там изложбата "Белият терор". От 1928 г. до 1940 г. е политически емигрант в СССР.
Връща се у нас, за да се включи в антифашистката борба (1941-1944). Пише във в. "Заря" и в нелегалния "Работнически вестник".
Непосредствено след 9 септември 1944-та Кюлявков става главен редактор на в. "Работническо дело". Секретар е на българската делегация по сключване на примирието в Москва. Ръководител е на Културния отдел при ЦК на БКП (1944-1947), културен съветник в посолството ни в Прага (1947-1950). От 1950 до 1953-та е извънреден професор и ректор на ВИИИ "Н. Павлович".
Крум Кюлявков е автор на драми, комедии, публицистика, произведения за деца. Превежда от руски и украински език. Наследството му като художник е предимно от каритатури и живописни творби.
Умира на 18 декември 1955 г.

Пълна библиография на Крум Кюлявков се намира на http://bg.wikipedia.org
 
На снимката: Илюстрация към поемата на Кюлявков "Никодим"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.