Изкуство Литература Перо за жертвени клади и весели приказки

balgari.bg

Перо за жертвени клади и весели приказки

Асен Разцветников (Асен Петков Коларов) се ражда на 2 ноември 1897 година в село Драганово, Великотърновско. Баща му е учител, а от майка си попива любовта към народните песни, които тя постоянно пеела.
Асен Разцветников завършва гимназия във Велико Търново през 1916 г. Работи като телеграфист на гара Горна Оряховица. Учи славянска филология в Софийския университет (1920 г.), посещава лекции по естетика във Виена и Берлин (1921-1922 г.).
През 1926-а завършва право в Софийския университет и в продължение на три години след това учителства в Механо-техническото училище в Габрово. Няколко месеца преподава немски в III мъжка гимназия в София през 1929 г.
От 1930 г. Разцветников се отдава на литературна дейност - сътрудничи на сп. "Нов път" и сп. "Златорог". След 9 септември 1944 г. работи в Института за художествени преводи към Министерството на информацията. Стихове започва да пише още като ученик. За първи път печата в сп. "Българан" с псевдонима Анри. Сътрудничи на сп. "Червен смях", "Младеж", "Работнически вестник".
Причисляват го към най-ярките представители на "септемврийската литература" заедно с Гео Милев, Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев. Плод на тогавашните му търсения е първата му стихосбирка - "Жертвени клади" (1924 г.). След едно литературно четене в Софийския университет по повод 10 години от смъртта на Пейо Яворов той, както и Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев и Георги Цанев, са обвинени от съпартийците си от БКП в "общоделство" с буржоазията. Заради възникналите разногласия Разцветников се дистанцира от левите идеи, прекратява сътрудничеството си в сп. "Нов път" и започва да сътрудничи на списанието на Владимир Василев "Златорог".
През 30-те години се посвещава на литературата за деца, пише и издава сборници с гатанки, стихотворения и приказки, сред които "Юнак Гого" (1931, стихове), "От нищо нещо" (1932, весели приказки и гатанки), "Мързелан и Мързеланка" (1934, приказка в стихове), "Комар и Мецана" (1946, избрани стихотворения, гатанки и стихове), "Щурчовото конче" (1948, приказки и залъгалки), "Сговорна дружина" (1950, приказка), "Славният ловец" (1959, приказка), "Сговорна дружина" (1962, избрани произведения за деца) и много други.
Поетът на приказката напуска нашия �прозаичен свят на 30 юли 1951-ва.

Източник: bg.wikipedia.org

Любопитни факти за житейската пътека на Разцветников помества вестник "Монитор"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google