Изкуство Литература Летописецът на Пловдив

balgari.bg

Летописецът на Пловдив

Никола Алваджиев е роден на 11 септември 1900 г. в Пловдив. В Града под тепетата Алваджиев живее през целия си живот.
Копривщенският корен свързва краеведа с Димчо Дебелянов - майката на Алваджиев е първа братовчедка на поета.
Близо две десетилетия Никола Алваджиев работи в Пловдивската община като началник на "Общински грижи", до 1944 г. През същия период публикува в периодичния печат, превежда от френски и пише първата си книга - "В сенките на древния Пловдив", която излиза през 1937 г.
Чак през 1971 г. е отпечатана знаменитата "Пловдивска хроника", която носи на автора си голяма популярност. В творбата в художествено-документален облик оживява битът на пловдивчани от началото на двайсети век. Книгата търпи още две издания. Никола Алваджиев е автор и на "Паметта на един град" (заедно с Иван Терзийски и Христо Джамбов), както и на проучването "Старинни черкви в Пловдив".
Уникален е трудът му за произхода на имената на пловдивските улици, послужил като основа за издадения през 2005 г. справочник.
В сборника "Пловдивските почетни граждани" Никола Алваджиев е определен като най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа. Носител е на Наградата "Пловдив" за литература през 1972 г. и на орден "Кирил и Методий" I степен. В родния му град улица носи неговото име, а богатият му архив е дарен на Народна библиотека "Иван Вазов". 
Летописецът на Пловдив умира на 23 декември 1974 г.
 
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google