Изкуство Литература Публицистът романтик

balgari.bg

Публицистът романтик

Райко Жинзифов се ражда на 15 февруари 1839 г. във Велес (днес в Македония) с името Ксенофонт Дзиндзифи. По-късно българският възрожденец "побългарява" името си по настояване на Димитър Миладинов и Георги Раковски.
Жинзифов учи в Прилеп, в училището на баща си Иван Жинзифов, родом от Битоля. През 1856 г. става помощник-учител в Прилеп при Димитър Миладинов, след това учителства в Кукуш.
През 1858 г. отива в Русия с помощта на Димитър Миладинов, записва се в Херсонската гимназия в Одеса (1857), а година по-късно е в Москва и през 1864 г. завършва Историко-филологическия факултет на Московския университет.
През 1863 г. издава книгата си "Новобългарска сбирка", в която са включени оригинални и преводни стихотворения. Живее в средата на младата българска емиграция в Москва и заедно с Любен Каравелов, Нешо Бончев, Константин Миладинов, Васил Попович и др. издават списание "Братски труд". През 1866 г. Жинзифов се връща в България. Учителства две години в Битоля, но после отново заминава за Русия.
Близък до кръга на славянофилите, Жинзифов развива огромна публицистична дейност в руския периодичен печат за запознаването на руската общественост с тежкото положение на българския народ. Сътрудничи и на българските вестници "Дунавска зора", "Македония", "Свобода", "Българска пчела", "Век", "Време", в списанията "Читалище", "Периодическо списание", "Български книжици" и др. Публикува статии, стихотворения, народни песни, един разказ. Сред произведенията му са "Гусляр в собор", "Охрид", "Жалба", "До българската майка", "Кървава кошуля". Превежда "Слово за полка Игорев" и "Краледворска ръкопис".
Много от чертите на поетическото му творчество го определят като поет романтик.�
Умира в Москва на 15 февруари 1877-а, едва на 38 години.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google