Изкуство Литература "Споменът за Пенчо е душата на живота ми"

balgari.bg

"Споменът за Пенчо е душата на живота ми"

Мара Иванова Белчева се ражда на 8 септември 1868 година в Севлиево. Завършва средното си образование в Търново и следва във висш девически институт във Виена. След завръщането си в родината учителства в Русе и София.
Съвсем млада, красавицата се омъжва за поета и политик Христо Белчев. Мълвата говори, че дори Фердинанд е запленен от хубостта на изтънчената госпожа Белчева.
Едва 23-годишна, Мара Белчева остава вдовица - Христо Белчев, тогава министър на финансите в кабинета на Стамболов, е убит при покушението срещу министър-председателя. Годината е 1891-ва.
Мара заминава да учи филология във Виена. През 1903-та среща поета Пенчо Славейков, чийто жизнен път споделя до смъртта му.
Мара Белчева е поетеса и преводачка с широки културни интереси. Превежда "Тъй рече Заратустра" на Ницше, "Потъналата камбана" на Хауптман и др. Публикува стихове от 1907-а. Славейков подкрепя творческите търсения на Мара, поощрява я да работи.
Когато поетът е уволнен от поста на директор на Народна библиотека и назначен за уредник на училищния музей към Министерство на народното просвещение, който пост той, унизен, не приема, двамата с Мара напускат страната. Тя продава дома си, за да осигури средства за това пътуване. Отсядат за по-кратки или по-дълги периоди в Цюрих, Лугано, Гьошенен, Люцерн, Рим, Флоренция. На 28 май 1912-а в градчето Брунате, разположено на езерото Лаго ди Комо, Славейков умира.
Мара Белчева се връща в София. По време на Междусъюзническата война през 1913 г. е милосърдна сестра и учителка.
Умира на 16 март 1937-а, отнасяйки със себе си спомена за една голяма любов, крепила я през всичките години самота, бедност и изпитания.
Творчеството на Мара Белчева не е голямо по обем, но е богато на индивидуалност. Стиховете й са посветени на близостта и доверието между хората, любимият в тях е човекът, достоен за привързаност, почит и всеотдайна обич. Изповедното начало, характерно за ранните й стихове, по-късно се свързва с размисъл върху вечните човешки въпроси.
Редактор е на томчето "Избрани съчинения" на П. П. Славейков, отпечатано през 1923-та.

Творби на Мара Белчева прочетете тук

Още интересни факти за живота й публикува сп. "Тема"
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google