Изкуство Литература Усмивки от старото детство

balgari.bg

Усмивки от старото детство

Какво би било детството без магичния свят на Братя Мормареви!
Марко Стойчев и Мориц Йомтов работят като творчески тандем на полето на словото близо четири десетилетия. Автори са на фейлетони, хумористични разкази, повести за деца, сценарии за игрални филми, радио- и телевизионни предавания.
Псевдонима си съставят от първите срички на имената си. Той звучи закачливо, сякаш казваш "Макс и Мориц", но и авторитетно, сякаш произнасяш със страхопочитание "братя Грим"... Такива са и творбите им - закачливо-усмихнати, но пълни с житейски прозрения.

Марко Стойчев е роден на 12 септември 1931 г. във Варна. Завършва английска филология в СУ през 1953 г. Започва работа в Българско радио. 15 години е главен редактор в редакция "Хумор и забава". Покрай събитията в Чехословакия през 1968 г. е уволнен по политически съображения. През 1971 г. е реабилитиран. Работи във Филмова редакция в Българската телевизия. Почина на 20 януари 2006 г.
 
Мориц Йомтов е роден през 1921-ва в София. Завършва Американския колеж, следва химия и става професор по биохимия. Владее английски, френски, немски и руски език.
Заедно с това работи в БНР, редакция "Предавания за чужбина".
Почина през 1992 г. в Израел.
 
Съдбата събира двамата творци през 1953 година в Националното радио, в редакция "Предавания за чужбина", където Мориц е отдавна, а Марко започва своята първа работа.
Оттогава до смъртта на Мориц са неразделни, пишат почти всеки ден.
Творческата им лаборатория е... кухнята на жилището на Мориц на столичната улица "Шипка", където играят белот и разговарят. 
Сменят се на пишещата машина, затова е невъзможно да се определи кой какво е написал. "Градивен материал" за книгите, филмите и фейлетоните им е чувството за хумор, с което са щедро надарени, и обичта към децата и българското слово.
 
Братя Мормареви са автори на повестите за юноши "Боби Главата" (за момченцето, което се смалява), "Задача с много неизвестни" (роман - пародия на криминалните книги, в основата на който лежи вечният стремеж на децата към приключения), "Лили" (за осемодишното момиченце, което не иска родителите му да се разделят), "Мъже без мустаци", "Васко да гама от село рупча", "Войната на таралежите" и др.
По техен сценарий се снимат лентите "Старинната монета", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "Сиромашко лято", "Изпити по никое време", "Нако, Дако и Цако - моряци", "Два диоптъра далекогледство", "Войната на таралежите", "Двойникът", "Васко да Гама от село Рупча", "13-ата годеница на принца", "Мъже без мустаци" - до един свързвани със Златния век на българското кино.
 
Днес фондация на тяхно име ежегодно отличава творби на талантливи българчета. 
 
Още за творческия тандем - на http://mormarevibrothers.com и www.trud.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google