Изкуство Литература Поетът на любовта

balgari.bg

Поетът на любовта

Евтим Евтимов е роден на 28 октомври 1933 в Петрич.
Завършва Института за начални учители през 1952 г. Учителства 10 г. в родния си край.
Програмен ръководител е на радиото в Петрич (1955-1958 и 1960-1962), секретар на читалището в града (1962-1665).
Оглавява издателство "Народна младеж" през 1966-а, като ръководи и отдел "Поезия" до 1984-а. Заместник главен редактор е на списание "Пламък" от 1966 до 1975 година и главен редактор на вестник "Литературен фронт" от 1984 до 1988-а.
Именно Евтимов като директор на издателство "Народна младеж" пуска за печат книгата на Желю Желев "Фашизмът". По-късно, като главен редактор вестник "Литературен фронт", поетът е уволнен заради публикуването на руски статии за "перестройката" и защото отпечатва своя текст "Въздух за гласността" за обгазяването на Русе.
Първото свое стихотворение Евтим Евтимов публикува във в. "Пиринско дело" през 1951 г. 
Оттогава до днес сътрудничи на периодични издания и събира любовните си стихове в книги.
По стиховете на поета са създадени десетки попхитове. Сред златните му песни са "Високо" и "Протегнах две ръце да те прегърна" на ФСБ, "Горчиво вино" и "Ти си любовта" на Веселин Маринов, "Ако ти си отидеш за миг" на "Импулс", "Грешница на любовта" на Лили Иванова. Най-хубавите са събрани в томчето с емблематичното заглавие "Ако ти си отидеш за миг".
През 2009 г. е удостоен с националната литературна награда за поезия "Никола Фурнаджиев", връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество, постижения и национален принос в поетическия жанр.
За 80-годишни си юбилей през 2013-а Евтим Евтимов написа автобиографичната "Разрушаване на паметника" - пъстър калейдоскоп от размисли за миналото и забавни случки с някои от най-ярките личности в историята и културата ни - Тодор Живков, Младен Исаев, Георги Джагаров, Веселин Андреев.
И днес Евтим Евтимов работи неуморно като главен редактор на вестник "Новият Пулс", който дава трибуна на млади творци.

Стихове на Евтимов са публикувани онлайн тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google