Изкуство Литература 18% сиво, 100% белетристика

balgari.bg

18% сиво, 100% белетристика

Един от най-интересни ни съвременни белетристи Захари Карабашлиев е роден във Варна на 14 април 1968-а.
Завършва българска филология в Шуменския университет. Пише критически текстове, после разкази. Публикува в "Литературен вестник", "24 часа", списанията МАХ, ЛИК, "Ева". Свири на китара, води радиопредаване в Радио Шумен, работи и в Радио Варна.
В края на 1997 г. заминава за Съединените щати. Запален по снимането, се записва да учи художествена фотография в Университета на Охайо. Започва да се занимава с фотография професионално, участва в изложби, снима портрети. Със семейството си се мести в Сан Диего и Карабашлиев започва да пише драматургични текстове. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино- и театрални постановки.
Първият му роман - "18% сиво", печели наградата "Цветето на Хеликон" за 2008 г. за най-продаван роман, поделя си наградата на Фондация ВИК за роман на годината със "Захвърлен в природата" от Милен Русков.
Втората му книга - сборника с разкази "Кратка история на самолета", печели отличието "Хеликон" за 2009 г.
Пиесите на Карабашлиев "Аутопсия" (2004), "Неделя вечер" (2006) и "Откат" (2008) са отличавани на фестивали и конкурси. "Неделя вечер" печели "Аскеер" и е номинирана за "Икар".

За новото предизвикателство на Захара Карабашлиев - в www.dnevnik.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google