Изкуство Литература Поет за хитове и забранени филми

balgari.bg

Поет за хитове и забранени филми

Писателят Иля Велчев е роден на 26 февруари 1947 г. Баща му - Борис Велчев, е секретар и член на Политбюро на Централния комитет на БКП през 70-те години.
Иля Велчев завършва кинорежисура във ВГИК.
Автор е на двайсет и седем книги с поезия и проза, на десет игрални филма, на много сценарии и тв постановки, сред тях "Тайни стихотворения", "Любовта на въжето към птицата", "Ако си дал", "Генерал по любов", "Жестоко за двама", "Лудата и гладиаторите", "Филмът на живота", "Краят на един съвършен любовник", "Тайната на дяволския род", "Бай Ганьо, жив ли си?", "Божи знак" и др.
Негови са спектакли "Обличането на Венера", "История на живуркането" и др., филмите "Мандолината", "Дубльорът", "Сладко и горчиво", "Последната възможност", "Ако те има".
По стихове на Иля Велчев са изпети хитовете "Хризантеми", "Кой ражда болката", "Стари мой приятелю", "Осъдени души", "Майчице свята", "Ако те има", "Блус за двама", "Ако си дал".
Сериалът "Завръщане от Рим" - първата българо-европейска тв продукция (с италианската телевизия РАИ 1) е забранен, властта го заклеймява като носещ рушителни свободни идеи, и българският зрител още не го е видял.

Още - на www.24chasa.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google