Изкуство Литература Аутсайдерите на Палми смаяха Виена

balgari.bg

Аутсайдерите на Палми смаяха Виена

Палми РанчевАвстрийците се захласнаха по аутсайдерите на Палми Ранчев и го отличиха с наградата за източноевропейска литература на "Банк Аустрия". Сборникът с разкази "Малко късмет за по-късно" и романът "Анонимни снайперисти" донесоха трето място на някогашния професионален боксьор в престижния конкурс. Творбите му вече са отпечатани от виенското издателство Wieser на български и на немски.
Известният писател въвежда читателя в света на аутсайдерите на общество, в което като наследство от комунистическата диктатура властват садизъм, цинизъм, алчност и жажда за власт. Разликата между агонизиращия стар и набиращия сила нов елит са трудно различими. Критиците окачествяват езика на Ранчев като поетичен, съпричастен, прецизен и ясен", казва за творбите на Палми един от членовете на журито, унгарският романист Гиорги Далос.

Историите на българина са били избрани измежду близо 800 заглавия на автори от 16 страни в Източна и Югоизточна Европа.
Палми Ранчев има повече от 15 книги - сборници с разкази, стихосбирки и романи, превеждани на английски, гръцки, турски, сръбски, испански, френски, унгарски. Биографията му е доста шарена. Бил е юношески шампион по бокс през 1966 г. и трети при мъжете през 1969-та.
"Бил съм и треньор, директор на вестник, журналист на свободна практика, бодигард на още по-свободна, арендатор на няколко фалирали едно след друго кафенета. Най-дълъг стаж имам в кръстосването на улици. Там написах първата си книга, разказва 58-годишният днес писател.
Награда за източноевропейска литература "Банк Аустрия" бе връчена за първи път преди две години. Първото място тогава спечели Теодора Димова за своя роман "Майките".

Искра Крапачева, в. Стандарт

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google