Изкуство Литература Той, който е на небето

balgari.bg

Той, който е на небето

alt

Виктор Пасков е роден в столицата на 10 септември 1949 година. Завършва гимназия в София и Консерватория в Лайпциг през 1976-а. До 1980 г. работи в Германия като композитор, певец (джаз и опера) и критик.
Връща се у нас и работи като редактор на излизащия на чужди езици седмичник "Софийски новини" до 1987-а. От 1987 г. е редактор в Студия за игрални филми "Бояна". Директор е на Българския културен център в Берлин (1995-1998 и 2002-2004).
Още с първата си белетристична творба - "Невръстни убийства" (1986), Пасков си извоюва място в съвременната ни литература. Място ветровито и дискусионно. Оттогава насетне всичко, което написа, намери отзвук. Хвалени и хулени, романите, разказите, сценариите и есетата на Пасков отекват в читателското съзнание с ярката си гражданска позиция и съвършената си словесна "дреха".
Романът му "Балада за Георг Хених" (1987) - едно от най-разтърсващите произведения на съвременната ни белетристика, печели Голямата награда за чуждестранна литература на Салона на книгата в Бордо и е преведен на повечето европейски езици.
Автор е на романите "Ций Кук" (1991), "Германия - мръсна приказка" (1992), "Аутопсия на една любов" (2005), "Гледната точка на Гоген" (2008), както и на сценариите за филмите "Ти, който си на небето" (по "Балада за Георг Хених"), "Индиански игри", "Пльонтек".
Писателят почина на 16 април 2009 година в Берн.

Още - на http://liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google