Изкуство Литература От себе си не си отива

balgari.bg

От себе си не си отива

altНежният лирик и остър сатирик Недялко Йорданов е роден на 18 януари 1940 г. в Бургас.
Завършва гимназия в родния си град, а през 1962 г. - българска филология в СУ "Св. Климент Охридски. През периода 1962-1963 г. работи като учител в Малко Търново.
На театъра се посвещава през 1963-та. До 1983 година е драматург на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", а от 1983 до 1990 година - художествен ръководител на същия театър.
От 1990 до 1999 г. Недялко Йорданов е драматург и режисьор на столичния театър "Възраждане".
Главен редактор е на алманах "Море" от 1980 до 1988 г.
Публикува първите си творби през 1954 г. в бургаския вестник "Черноморски фронт".
Автор е на пиесите "Ние не вярваме в щъркели", "Мотопедът", "Ще те накарам да се влюбиш", "Довиждане до другия живот" и на 42 стихосбирки, сред които "Лиричен дневник", "Имате ли огънче?", "118 песни", "Не си отивай, мой живот" и др.
Стиховете му "16 плюс 16", "Тя сега си отива", "Някога, някога...", "Любов необяснима" са се превърнали в запомнящи се песни с музиката и аранжиментите на Хайгашод Агасян, дългогодишен творчески съратника на Йорданов.
Създател е на персонажа Трендафил Акациев, изигран блестящо от актьора Павел Поппандов. В сборника със сатирични стихове "Поет на социализъма и демокрацията" (в две части) Йорданов публикува острите прозрения на непримиримото си с обществените недъзи перо.
Недялко Йорданов пише и забавни произведения за деца, като романа в стихове "Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки", "Приключения опасни със герои сладкогласни" и др.
Автор е на мемоарните романи "Здравей, Аз!", "От себе си не си отивай" и "Сбогуване с Бургас", но като книга на своя живот определя мемоарната творба "Историята на една любов", в която разказва за трагичната съдба на своя баща.
Освен че пише поезия, Недялко Йорданов превежда стихове от руски и турски език, а негови творби са превеждани на руски, полски, немски и други езици. Пиесите му са играни в над двайсет страни по света - от Франция до Япония.

Източник: www.nedialko.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google