Изкуство Литература Мост между две култури

balgari.bg

Мост между две култури

Писателят и преводач Румен Стоянов е роден на 29 октомври 1941 година във великотърновското село Драганово.
Висше образование получава в СУ "Св. Климент Охридски" и в Хаванския университет.
18 години от живота си прекарва в Латинска Америка, осем от тях - в Бразилия, където освен с преводи се занимава с уреждане на изложби, кръгли маси, чете лекции, преподава български език и култура, съветник е в посолството ни.
В момента е преподавател в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ, води и курсове по португалска литература и по литература и странознание на Бразилия.
Румен Стоянов превежда поезия и белетристика от испански и португалски на български и обратно. На него дължим прекрасните текстове на автори като Маркес ("Сто години самота"), Кортасар, Борхес, Карпентиер, Грасилиано Рамош.
Стоянов пише поезия и проза на български, испански и португалски език, автор е на много статии и есета. Издал е стихосбирките "Стихотворения в Бразилия" (1981), "Бавни стихотворения" (1983), "Прилив" (1989), "Погача" (1993), "Ракла" (2003), "Кърчаг" (2005), "Тяга" (2007) и прозаичните творби "Летопис на рунтавото време" (1998), "Откоси" (1999) и "Аз съм българин" (1999). Има издадени 30 преводни и 20 авторски книги.
Румен Стоянов е носител на орден за цялостен принос в развитието на българо-бразилските връзки, връчен му от 500-годишната страна - континент. Орденът "Барон Рио Бранко, офицерска степен" носи името на най-големия бразилски дипломат, който е и писател, историк, преподавател, общественик, член на Бразилската литературна академия, депутат, главен редактор на влиятелен вестник, посланик и външен министър в четири правителства.

Още - на www.litclub.com и www.slovo.bg

Интервю с Румен Стоянов помества вестник "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google