Изкуство Литература Вечният Палечко

balgari.bg

Вечният Палечко

altТака нарича литературният критик Петър Стефанов големия ни поет, драматург и преводач Валери Петров.
Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) се ражда на 22 април 1920 година в София в семейство на интелектуалци. Майка му е учителка по френски език, а баща му - професор по правни науки.
Валери учи в италианското училище в София, което завършва през 1939 г. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет.
Едва 15-годишен, издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север". По-късно пише поемите "Палечко", "На път", "Juvenes dum sumus", "Край синьото море", "Тавански спомен" и стихотворния цикъл "Нежности". Тези творби, макар създадени от младо перо, свидетелстват за творческа зрелост.
През есента и зимата на 1944 г. Валери Петров работи в Радио София.
Участва във втората фаза на войната срещу Германия като военен писател в редакцията на вестник "Фронтовак".
След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник "Стършел" (1945–1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.
От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми.
Творческата личност на Валери Петров е оставила своя отпечатък върху работата му като редактор в Студия за игрални филми и в издателство "Български писател".
Като един съвременен Вазов Валери Петров твори във всички жанрове, където словото се превъплъщава от мисъл в образ. Автор е на сценариите за филмите "Точка първа" (1956), "На малкия остров" (1958), "Слънцето и сянката" (1962), "Рицар без броня" (1966) и др. Поемата "В меката есен", отпечатана през 1960-а, му носи Димитровска награда.
През 1958 г. създава пътеписа "Книга за Китай", а през 1965 г. - "Африкански бележник".
Пиесата му "Когато розите танцуват" дава невероятни взъможности на театралния режисьор за смели интерпретации.
Сборник сатирични стихотворения и поеми, озаглавен "На смях", поетът отпечатва през 1970 г.
Валери Петров е автор на произведенията за деца "Бяла приказка", "Копче за сън" и "Пет приказки".
Той е човекът, комуто дължим факта, че драматургичното богатство на Шекспир, както и сонетите на велигия британец са зазвучали блестящо на български език.
Валери Петров винаги е имал активна гражданска позиция. Изразява я и като народен представител в Седмото ВНС.
На 19 юни 2006 г. Петров получи наградата "Христо Г. Данов" за цялостен творчески принос, а на 6 ноември 2007-а бе удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" (вижте още на www.vesti.bg).
Валери Петров е млад по дух. Той се вълнува от нещата, които се случват у нас и по света. Публикува стиховете си, все така свежи и млади, в периодични издания.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за големия писател можете да прочетете тук.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google