Изкуство Литература Писателят с рентгеновите очи

balgari.bg

Писателят с рентгеновите очи

altСветослав Минков се ражда на 12 февруари 1902 г. в Радомир. Баща му, Константин Минков, е потомък на революционери, а майка му, Иванка Бенчева, е дъщеря на образования сопотски свещеник Иван Бенчев.
Първоначално образование Минков получава в родния си град, след което завършва Втора мъжка гимназия в София (1921). Учи във военно училище във Вайскирхен (Австро-Унгария), но след края войната се връща в България.
Година по-късно заминава за Мюнхен, където учи финанси. Тук Светослав Минков среща бъдещата си съпруга Мария Томова - студентка по славянска филология.
След атентата в църквата "Света Неделя" на 16 април 1925 г. той и цялото му семейство са арестувани. (Брат му Иван е бил член на военната организация на БКП, и участник в подготовката за атентата; загива няколко дни по-късно в схватка с полицията.) Две седмици са разпитвани в Дирекция на полицията, след което са интернирани в Радомир.

Светослав Минков работи като служител в Народната библиотека в София. От 1926 до 1934 г. е книговодител, началник бюро и помощник-библиотекар Централна кооперативна банка и в Земеделска кооперативна банка.
От август до октомври 1936 г. посещава Бразилия и Аржентина като делегат на Международния конгрес на ПЕН-клубовете. Плод на това негово пътуване са книгите "Мадрид гори" (1936 г.) и "Другата Америка" (1938 г.). Освен че пише, Минков и превежда - "Голем" на Густав Майринк, Андерсеновите приказки и приказките на Шехерезада.
От юни 1942 до ноември 1943 г. работи в българската легация в Токио, но напуска по свое желание.
Девети септември 1944 г. заварва писателя безработен. Той продължава да пише, основно фейлетони и приказки за деца. През октомври и ноември 1944-та работи като коректор в "Работническо дело", където е привлечен от главния редактор Крум Кюлявков, а през 1945-1946 е културен редактор на в. "Отечествен фронт". След това работи в Радио София, в "Българска кинематография" (където редактира текстовете на филмите), в редакцията на сп. "Български воин", а от 1954 г. е главен редактор на издателство "Български писател", където работи до пенсионирането си.
Считат Светослав Минков за "бащата" на модерната българска фантастика. Той е основател на първото в света издателство за фантастична литература - "Аргус", неговият сборник разкази "Синята хризантема", издаден през 1922 г., e смятан за първата фантастична книга в България.
В диаболичните си разкази, сред които "Дамата с рентгеновите очи", "Това е случи в Лампадефория" и др., Минков дава воля на своя сарказъм, на острия си социокритичен патос, на мощната си фантазия. Творбите му - пионери в жанра, отварят пътя на цяло поколение фантасти, като едновременно с това си остават уникални щрихи върху платното на българската литература.
Писателят е носител на международната награда за мир "Нексьо".
Умира на 22 ноември 1966 г. в София.
След смъртта му сътрудници на Държавна сигурност конфискуват всичко ценно в дома му, включително литературния му архив. Възможно е негови непубликувани дотогава произведения да са изгубени.

Източник: http://bgf.zavinagi.org

Творби на Светослав Минков са публикувани на http://www.chitanka.info

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google