Изкуство Литература Предан на родния език

balgari.bg

Предан на родния език

Кръстан Дянков е роден на 10 ноември 1933 година в София.
На неговия преводачески гений дължим познанството си с големите образци на американската литература на ХХ век. Дянков владее в съвършенство не само английския, но и българския език. Твори не само като преводач, а и като литературовед и културолог. Сред любимите му белетристи, които дарява на българската публика във виртуозни преводи, е Уилям Фокнър.
Със своята "безпределна преданост към българския език" Дянков пресътворява текстове като "На изток от рая", "Улица Консервна" и "Благодатният четвъртък" на Джон Стайнбек, "Часовник без стрелки" на Карсън Маккълърс, "Врява и безумство" на Уилям Фокнър, "Цитаделата" на Арчибалд Кронин. Редактор е на сборника разкази на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света" и автор на студия за писателя, преводач и съставител е на сборника разкази "Муха в ковчега" на Ърскин Колдуел.
Кръстан Дянков е съставител и на сборника есета "Гражданско неподчинение", издаден през 1981-ва, а през 1984 г. Енчо Халачев поставя във ВИТИЗ пиесата "Камино реал" от Тенеси Уилямс в негов превод.
Още преди 1989-а големият ценител на американската литература организира дружество "Приятели на Америка".
Кръстан Дянков почина на 5 март 1999 година.
На негово име е наградата, която фондация "Елизабет Костова" връчва за превод от английски на български език на съвременен роман с високи литературни качества. Носители на приза в досегашните му две издания са Любомир Николов (за "Ловецът на хвърчила" от Халед Хосейни), Иглика Василева (за "Морето" от Джон Банвил) и Йордан Костурков (за "Месията от Стокхолм" от Синтия Озик).

Спомен за Кръстан Дянков може да прочетете на liternet.bg, а интервю с големия преводач е публикувано на www.litclub.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google