Изкуство Литература Преди да се роди и след това

balgari.bg

Преди да се роди и след това

altИвайло Петров е роден на 19 януари 1923 г. в село Бдинци, Добричко. Завършва гимназия в Добрич. Участва в Отечествената война и след края й се установява във Варна, където са се преместили да живеят родителите му.
През 1947 г. учи няколко семестъра право в Софийския университет. Работи в сп. "Пламък" и в. "Литературен фронт". Творческите му търсения го отвеждат в класа на Александър Бешков в Художествената академия, където учи две години. Работи в Радио София, издателство "Български писател", списание "Пламък", вестник "Литературен фронт". Първият му сборник с разкази под заглавието "Кръщение" излиза през 1953-та. Следват "Нонкината любов" (1956), "Мъртво вълнение" (1961), "Малки илюзии" (1963), "Зелената шапка" (1965), "Объркани записки" (1971), "Преди да се родя и след това" (1968), "Лъжливи хора" (1973), "Есенни разкази" (1978), "Цветът на мечтите" (1989), "Присъда смъртна" (1991) и др.
Ала истинска литературна слава донася на писателя мащабната панорама на българското село "Хайка за вълци" (1986).
Творби на Ивайло Петров са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски език. Носител е на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2002 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература и други.
Осемдесет и петгодишнината от рождението на твореца бе отбелязана с изложба под наслов "Преди и след" в Софийската градска художествена галерия. В залите на галерията през пролетта на 2008-а ценителите видяха повече от 60 произведения на Петров - живопис, рисунки и малка пластика, голяма част от които не са били показвани пред публика.
Спомени и автобиографични текстове за Ивайло Петров са събрани в книгата "Преди и след" на издателство "Литературен форум", учредена е и литературна награда на негово име.
Ивайло Петров почина на 14 април 2005 година.

От www.monitor.bg

Размисли на писателя, споделени пред Божидар Кунчев, може да прочетете тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google